Nytt rehabiliteringsfokus för patienter med dystoni
Fysioterapidelen av behandlingen av dystonipatienter behöver fokusera mer på motivation och minska fokuset på nackövningar. Det var bland annat tre forskare överens om under konferensen Toxins 2019 i Köpenhamn.
– Vi var överens om att man måste se helheten och inte bara träna nacken, säger Lena Zetterberg specialist i neurologisk fysioterapi och lektor vid Uppsala universitet.

Under konferensen Toxins 2019: Basic Science and Clinical Aspects of Botulinum and Other Neurotoxins i Köpenhamn i januari deltog fysioterapeuten Lena Zetterberg. Hon höll i en workshop om dystoni tillsammans med forskarna Joseph Tsui och Cynthia Commella.
Nytt rehabiliteringsfokus
Dystonipatienter behandlas vanligtvis medicinskt, och i vissa fall med kirurgi. En stor del av behandlingen består av rehabilitering och fysioterapi och ses som ett sätt att optimera nyttan med den medicinska behandlingen.
På senare år har en ny trend dykt upp där man tittar på människan som helhet. Lena Zetterbergs syn på rehabilitering går i linje med detta och är lite nyare i sammanhanget. Hon jobbar lite mer beteendeinriktat och har en helhetssyn på hälsan.
– Man tänker kring fysisk aktivitet och hela människan, till skillnad från att bara fokusera på nacken. Det är ett nytt tankesätt, men det tas emot positivt, säger hon.
“Jobba mot ett aktivitetsmål”
Sjukdomen gör många patienter stel i nacken och därför har mycket av fysioterapin traditionellt sett bestått av mycket träning av nackpartiet.
Hur är det att leva med LHON?
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad i det centrala synfältet. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen.
148-2023-MARK
– Rörelsestörningen sitter ju i nacken och de har svårt att i olika grad vrida huvudet åt olika håll. Har du en typ av dystoni så drar huvudet, vare sig du vill eller inte, åt ett specifikt håll.
Lena Zetterberg menar att fysioterapin och rehabiliteringen måste anpassas mer efter individens egna mål och önskningar om fysisk förmåga.
– Vi försöker jobba mot ett aktivitetsmål, där det är någonting som patienten önskar att klara av. Om man vill kunna cykla, eller andra saker, måste man träna hela kroppen. Vi jobbar också med nacken, men inte bara det.
Viktigt att vara delaktig i samhället
Lena Zetterberg berättar att man inom fältet börjat titta på psykologiska begrepp som tilltro till sin förmåga att klara av saker, rörelserädsla, och motivation. Man börjar använda mer psykologiska faktorer inom neurologisk rehabilitering.
– Det spelar ingen roll hur mycket du sitter hemma och gör dina specifika övningar för nacken, om du till exempel upplever dig väldigt stigmatiserad och rädd att vistas ute bland folk. Du blir inte bättre av att sitta på ditt rum och göra dina övningar. Du måste träna på att gå ut och vara delaktig i samhället.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Konferensen Toxins 2019 arrangeras av International Neurotoxin Association (INA).
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Heltäckande epilepsiregister – en utmaning
Heltäckande kvalitetsregister för epilepsi är en stor utmaning – men helt nödvändig för att på sikt få kunskap om vårdens kvalitet.
-
Nytt läkemedel mot Alzheimer – men till vilket pris?
Förväntningarna på nya monoklonala antikropps-läkemedel för personer med Alzheimers sjukdom är skyhöga, men det finns också stora utmaningar. Här sammanfattar Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro det senaste inom området.
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Facialispares