Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Neurologi

Stort intresse för MS och kognition under årets ECTRIMS-kongress

Hallå där Sten Fredrikson, professor i neurologi vid Karolinska institutet, som just nu befinner sig på årets ECTRIMS-konferens (European Committe for Treatment and Research in Multipel Sclerosis) i Barcelona.


Publicerad den: 2015-10-09

Annons

Vad är det för slag kongress? 

– ECTRIMS är den årliga konferensen om multipel skleros, MS. I år hålls den 31:a kongressen i Barcelona. Det här är ett möte som varit med om en fantastisk utveckling. När jag deltog första gången, 1987, var vi cirka 100 deltagare  - i år är vi fler än 9 000 deltagare från 96 olika länder.

Jag har varit med på de flesta ECTRIMS-kongresser under de senaste 28 åren. Ur MS-perspektiv är det ett mycket viktigt möte där resultat om nya läkemedel och forskning presenteras.

Professor Sten Fredrikson

Märker du av några särskilda trender?

– Det talas nu mycket om progressiv MS och den degenerativa fasen av sjukdomen. Tidigare har all behandling varit inriktad på att dämpa den inflammatoriska fasen av MS med skov, men nu börjar man försöka behandla även den progressiva delen av sjukdomen. Detta är mycket positivt och efterlängtat av många. 

Annons
Annons

Vad ligger fokus på gällande MS?

– Ett område som blir alltmer uppmärksammat är kognition och MS. Jag var själv moderator på en sådan session idag som var så välbesökt att folk satt på golvet och vissa kom inte ens in i den stora föreläsningssalen. Det hade aldrig hänt för tio år sedan.
Det märks att MS är ett av de mest expansiva områdena inom neurologi, och utvecklingen ser mycket positiv ut både gällande ny forskning och nya behandlingar.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.