Stort intresse för MS och kognition under årets ECTRIMS-kongress
Hallå där Sten Fredrikson, professor i neurologi vid Karolinska institutet, som just nu befinner sig på årets ECTRIMS-konferens (European Committe for Treatment and Research in Multipel Sclerosis) i Barcelona.
Vad är det för slag kongress?
– ECTRIMS är den årliga konferensen om multipel skleros, MS. I år hålls den 31:a kongressen i Barcelona. Det här är ett möte som varit med om en fantastisk utveckling. När jag deltog första gången, 1987, var vi cirka 100 deltagare - i år är vi fler än 9 000 deltagare från 96 olika länder.
Jag har varit med på de flesta ECTRIMS-kongresser under de senaste 28 åren. Ur MS-perspektiv är det ett mycket viktigt möte där resultat om nya läkemedel och forskning presenteras.
Märker du av några särskilda trender?
– Det talas nu mycket om progressiv MS och den degenerativa fasen av sjukdomen. Tidigare har all behandling varit inriktad på att dämpa den inflammatoriska fasen av MS med skov, men nu börjar man försöka behandla även den progressiva delen av sjukdomen. Detta är mycket positivt och efterlängtat av många.
Vad ligger fokus på gällande MS?
– Ett område som blir alltmer uppmärksammat är kognition och MS. Jag var själv moderator på en sådan session idag som var så välbesökt att folk satt på golvet och vissa kom inte ens in i den stora föreläsningssalen. Det hade aldrig hänt för tio år sedan.
Det märks att MS är ett av de mest expansiva områdena inom neurologi, och utvecklingen ser mycket positiv ut både gällande ny forskning och nya behandlingar.
Hur är det att leva med LHON?
Lebers hereditära optikusneuropati, LHON, är en sällsynt ärftlig sjukdom som leder till att synen snabbt blir allvarligt försämrad i det centrala synfältet. Majoriteten drabbas av en permanent förlust av synen på båda ögonen.
148-2023-MARK
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
-
Multipel skleros (MS)
Symtombilden vid multipel skleros (MS) kan vara komplex och mångfacetterad. I början av sjukdomen MS är besvären ofta beskedliga och övergående varför de kan förbises av patienten och primärvårdsläkaren som uppfattar besvären som ”domningar” eller ”klumpighet”.
-
Optikusneuropati – komplext och brett område
Ögonsjukdomar och ögonbesvär är ett brett och komplext område. De vanligaste orsakerna till obehag i ögonen i primärvården är konjunktivit, korneaerosion och hordeolum. Sällsynta ögonsjukdomar kan exempelvis omfatta synnervssjukdom, ämnesomsättningssjukdom och ärftlig n...
-
Förekomsten av myasthenia gravis ökar – men så gör även behandlingsalternativen
Myasthenia gravis (MG) är en autoimmun neuromuskulär sjukdom där antikroppar mot muskelreceptorer leder till en onormal trötthet och svaghet av skelettmuskler. De senaste trenderna tyder på att prevalensen ökar, mest hos äldre personer, troligen till stor del till följd...
-
Heltäckande epilepsiregister – en utmaning
Heltäckande kvalitetsregister för epilepsi är en stor utmaning – men helt nödvändig för att på sikt få kunskap om vårdens kvalitet.
-
Nytt läkemedel mot Alzheimer – men till vilket pris?
Förväntningarna på nya monoklonala antikropps-läkemedel för personer med Alzheimers sjukdom är skyhöga, men det finns också stora utmaningar. Här sammanfattar Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro det senaste inom området.
-
Facialispares
-
Willis-Ekboms sjukdom (WED)/Restless legs (RLS)
Troligen är det dopaminerga systemet är inblandat. Det finns också forskning som talar för att järnbrist i hjärnan är av betydelse.
-
Migrän är den tredje mest invalidiserande sjukdomen
Migrän innebär en betydande börda för samhället och individen, det visar en kartläggning från Institutet för Sjukvårds- och Hälsoekonomi (IHE). Globalt rankas dessutom migrän som den tredje mest invalidiserande sjukdomen i åldrarna 25–40.