Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Smärtstillande kan lindra Restless Legs Syndrom

En studie gjord av forskare i Göteborg visar att starka smärtstillande läkemedel lindrar symtomen avsevärt för patienterna med svåra besvär av Restless Legs Syndrom (RLS).
Annons

En studie gjord av forskare i Göteborg visar att starka smärtstillande läkemedel lindrar symtomen avsevärt för patienterna med svåra besvär av Restless Legs Syndrom (RLS).

Restless Legs Syndrom klassas som en folksjukdom och drabbar cirka tio procent av den vuxna befolkningen. Tillståndet kännetecknas av obehagliga förnimmelser djupt inne i benen, ibland även i armarna, som gör det helt omöjligt att sitta still. Besvären uppkommer i vila och lindras av att man rör på sig, vilket kan leda till ett rastlöst beteende.

Annons
Annons

Nu har forskare upptäckt att starka smärtstillande mediciner ger en kraftig symtomminskning för patienter med grav RLS, som inte tidigare fått önskvärd effekt av Parkinsonmedicinen dopamin som vanligtvis ges vid RLS.

I studien, som publicerats i tidskriften Lancet Neurology, blev 67 procent klart bättre efter tre månaders behandling och fyra av tio patienter blev närmast besvärsfria.

– Vi har länge efterlyst en alternativ behandling. Vi kan nu för första gången visa, med ett tydligt vetenskapligt underlag, att smärtstillande mediciner av typen opiater, hjälper dessa patienter som lider svårt av sin sjukdom, säger Ludger Grote, överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//smartstillande-kan-lugna-rastlosa-ben.cid1194259

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.