Akut mastoidit
Bakgrund
- Mastoidit är en sällsynt komplikation till mellanöreinflammation med lokal spridning av infektion in i mastoidbenet vilket kan leda till ett flertal följdkomplikationer.
Epidemiologi
- På grund av att det är en komplikation av akut mediaotit (AOM) är incidensen högst när incidensen av akut mediaotit är högst, vid 0–2 års ålder (medianålder för mastoidit är 21 månader)
- Cirka 20–60 fall/år av akut mastoidit (Sverige)
- Förekomsten verkar inte ha ökat trots mer restriktiv antibiotikaanvändning.
- Svensk data visade att utan antibiotika vid akut mediaotit är risken för mastoidit 1,22 per 10 000 medan den är 1,06 per 10 000 med antibiotika.
Etiologi och patogenes
- Mastoidit uppstår när en mellanöreinflammation sprider sig från slemhinnan i mellanörat och i processus mastoideus till benvävnaden i de mastoidcellerna, något som resulterar i infektion, abscessbildning och destruktion av mastoidbenet (osteit).
- Osteit med abscessbildning kan leda till att pus under tryck kan sprida sig till olika intra- och extrakraniella platser, såsom bakre skallgropen, mellersta skallgropen och sinus sigmoideus med abscess, empyem, facialispares, meningit eller sinustrombos som följd.
- De vanligaste patogenerna är Streptococcus pneumoniae, därefter grupp A-streptokocker och S. aureus.
ICD-10
- H70 Inflammation i mastoidutskottet och besläktade sjukdomar
- H70.0 Akut mastoidit
- H70.1 Kronisk mastoidit
- H70.2 Petrosit
- H70.8 Annan inflammation i processus mastoideus och besläktade sjukdomar
- H70.9 Mastoidit, ospecificerad
Anamnes
- Symtom består oftast av nedsatt allmäntillstånd/sjukdomskänsla, feber, öronvärk och sekretion från hörselgången.
- Akut mastoidit uppstår vanligtvis som komplikation av AOM, men många barn har ett akut förlopp och inte fått diagnosen AOM innan symtom på mastoidit uppstår (det gäller framför allt unga barn).
Kliniska fynd
- Lokala fynd:
- Utstående öra, ömhet bakom örat, erytem, svullnad vilket kan leda till att vecket mellan huden och örat försvinner, fluktuerande massa/abscess med eller utan fistel
- Andra fynd:
- Feber, fecken på AOM vid otoskopi, svullnad av hörselgången (sänkning av taket eller inbuktning av bakre hörselgångsväggen), sekretion från hörselgången
Utredning av akut mastoidit
- Diagnosen eller misstanke om diagnosen baseras på en typisk anamnes och på kliniska fynd.
- Den bekräftas av specialister i öron-näsa-halssjukdomar (akut remiss).
Differentialdiagnoser
- Akut mellanöreinflammation.
- Akut extern otit.
- Lokal cellulit.
- Perikondrit.
- Tumörer (benigna, maligna).
- Bakre aurikulär lymfadenopati (till exempel sekundärt till lokal infektion).
Behandling av akut mastoidit
- Behandlingen innebär i första hand användning av antibiotika med eller utan paracentes och smärtstillande läkemedel och ibland kirurgiskt dränage och/eller mastoidektomi.
Läkemedelsbehandling
- Läkemedelsbehandling med antibiotika kan vara indicerat hos patienter med okomplicerat akut mastoidit. Behandlingen kombineras ofta med paracentes (myringotomi, snitt i trumhinnan) och/eller rör i trumhinnan.
- Aktuella läkemedel kan till exempel vara cefuroxim, cefotaxim eller bensylpenicillin.
- Adekvat smärtstillande behandling rekommenderas.
Annan behandling
- Dränage/punktion kan vara ett alternativ hos patienter med en subperiosteal abscess (den vanligaste komplikationen).
- Om ingen förbättring sker med antibiotikabehandling +/- paracentes eller vid misstanke om följdkomplikationer bör en akut DT göras med eventuellt mastoidektomi.
Komplikationer
- Subperiosteal abscess (vanligast).
- Meningoencefalit.
- Subduralt empyem eller abscess.
- Halsabscess vid spetsen av processus mastoideus (Bezold abscess).
- Osteomyelit.
- Facialispares (Gradenigo syndrom).
- Hörselnedsättning.
- Labyrintit.
- Venös sinustrombos.
Prognos
- Prognosen är god. Endast drygt 5 % utvecklar långtidskomplikationer.
- Om det inte uppträder någon intrakraniell komplikation, kan patienten förvänta sig bli fullt frisk.
- En ny episod kan förekomma efter månader eller år men har vanligtvis ett godartat förlopp.
Källor
- Schilder AG, Marom T, Bhutta MF, et al. Panel 7: Otitis Media: Treatment and Complications. Otolaryngol Head Neck Surg 2017; 156(4_suppl): S88-105.
- Enoksson F. Akut mastoidit drabbade ofta barn utan tidigare otitproblem. Läkartidningen 2016; 113: DXEE.
- Loh R, Phua M, Shaw CL. Management of paediatric acute mastoiditis: systematic review. J Laryngol Otol 2018; 132(2): 96-104.
- Groth A, Enoksson F, Hermansson A, et al. Acute mastoiditis in children in Sweden 1993-2007--no increase after new guidelines. International journal of pediatric otorhinolaryngology. 2011;75:1496-501.
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta
Hosta är ett vanligt symtom som många gånger är ofarligt, men i vissa fall kan hostan vara tecken på någonting allvarligare. När ska man egentligen utreda vidare en patient som söker för hosta? Samtidigt skriver läkare ut alldeles för mycket hostmedicin i onödan, menar ...
-
Patientfall: Man med ömmande knöl på halsen
Orsaken till knöl på halsen varierar och risken för att det är cancer ökar betydligt med stigande ålder. Patienterna har ofta läst tvärsäkra påståenden på nätet om att ”cancerknölar inte gör ont”, vilket de alltså kan göra. Här kan du ta del av ett patientfall om knöl på halsen.
-
Sömnapnésyndrom
-
Extern otit
Ett ganska vanligt tillstånd i primärvården över hela världen. Extern otit innebär en inflammation i huden i hörselgången och orsakas av infektion, allergi eller hudsjukdom/eksem.
-
Dysfunktion i örontrumpeten
Dysfunktion i örontrumpeten (ETD) definieras som ett syndrom och kan uppstå när en av funktionerna av örontrumpeten inte fungerar som den ska. Den kliniskt mest relevanta dysfunktionen är bristande tryckutjämning och nedsatt ventilation av mellanörat.