Läkemedelsutlöst rinit
Bakgrund
- Ett tillstånd med ökad nästäppa utan rhinoré eller nysningar efter en längre tids användning av vasokonstriktiva (slemhinneavsvällande) nässprej eller näsdroppar.
- Kan uppstå efter användning av sådan nässprej redan efter 4–6 dagar.
Epidemiologi
- Tillståndet är relativt vanligt.
- Ses särskilt hos patienter med allergisk rinit.
Etiologi och patogenes
- Långvarigt bruk av slemhinneavsvällande läkemedel leder till ökad nästäppa till följd av en tillbakajusteringseffekt (reboundeffekt) med nedsatt kärltonus i nässlemhinnan och ökad slemhinnesvullnad.
- Det hela förstärks av att patienten ofta behandlar den ökade nästäppan med större doser nässprej/näsdroppar, något som ger övergående bättring men som snabbt följs av en rebound-effekt och ytterligare behov av dosökning.
ICD-10
- J31.0 Kronisk rinit.
Anamnes
- Långvarigt bruk, mer än 4–6 dagar, av avsvällande näsdroppar eller nässprej.
- Ökande nästäppa utan tilltagande sekretion eller nysningar.
- Ingen typisk säsongsvariation.
Kliniska fynd
- Slemhinnan är svullen och röd:
- Ofta kan tjockt/segt slem ses i näsan
- Patienten munandas ofta med torra slemhinnor i svalget som resultat.
- Undersök andra orsaker till nästäppan.
Utredning av läkemedelsutlöst rinit
- DT näsa och bihålor kan vara aktuellt för differentialdiagnostik.
Differentialdiagnoser
- Infektiös rinit.
- Kronisk rinit.
- Vasomotorisk rinit.
- Rinosinuit, kronisk.
- Näspolyper.
- Rinit, allergisk.
Behandling av läkemedelsutlöst rinit
- Viktigt! Avsluta behandlingen med slemhinneavsvällande medel efter fem till sju dagar och/eller ta så få doser som möjligt.
- Seponering kräver att patienten får god insikt och information om mekanismerna
Egenbehandling
- Nästäppan försvinner gradvis av sig själv utan annan behandling. För vissa dröjer det dock en längre tid.
Läkemedelsbehandling
- Nästäppan behöver behandlas på annat vis samtidigt, beroende på underliggande orsak.
- Lokala kortikosteroider kan användas under en period efter utsättningsperioden.
Komplikationer
- Tillståndet förvärras vid fortsatt användning av lokalt slemhinneavsvällande läkemedel.
Prognos
- När man upphör att ta det utlösande läkemedlet tar det oftast 1–2 veckor innan näsan börjar öppna sig igen och 4–6 veckor innan besvären försvinner helt. I vissa fall kan det ta uppemot ett år att bli helt bra.
Källor
- Ramey JT, Bailen E, Lockey RF. Rhinitis medicamentosa. J Investig Allergol Clin Immunol 2006; 16: 148.
- Vaidyanathan S, Williamson P, Clearie K, Khan F, Lipworth B. Fluticasone reverses oxymetazoline-induced tachyphylaxis of response and rebound congestion. Am J Respir Crit Care Med 2010; 182: 19.
- Wallace DV, Dykewicz MS, Bernstein DI, et al. The diagnosis and management of rhinitis: an updated practice parameter. J Allergy Clin Immunol. 2008; 122: Suppl:S1-84. PMID: 18662584.
-
Hon vill nå ut med nya riktlinjer för antibiotikaanvändning
En klinisk infektion uppstår när hudfloran rubbas genom en förändring av immunförsvaret eller bakteriefloran. Tio snabba med Anita Groth, medicine doktor och specialist inom ÖNH.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Tecken på allvarlig sjukdom vid kronisk hosta
Hosta är ett vanligt symtom som många gånger är ofarligt, men i vissa fall kan hostan vara tecken på någonting allvarligare. När ska man egentligen utreda vidare en patient som söker för hosta? Samtidigt skriver läkare ut alldeles för mycket hostmedicin i onödan, menar ...
-
Patientfall: Man med ömmande knöl på halsen
Orsaken till knöl på halsen varierar och risken för att det är cancer ökar betydligt med stigande ålder. Patienterna har ofta läst tvärsäkra påståenden på nätet om att ”cancerknölar inte gör ont”, vilket de alltså kan göra. Här kan du ta del av ett patientfall om knöl på halsen.
-
Sömnapnésyndrom
-
Extern otit
Ett ganska vanligt tillstånd i primärvården över hela världen. Extern otit innebär en inflammation i huden i hörselgången och orsakas av infektion, allergi eller hudsjukdom/eksem.
-
Dysfunktion i örontrumpeten
Dysfunktion i örontrumpeten (ETD) definieras som ett syndrom och kan uppstå när en av funktionerna av örontrumpeten inte fungerar som den ska. Den kliniskt mest relevanta dysfunktionen är bristande tryckutjämning och nedsatt ventilation av mellanörat.