Övervikt och fetma ökar bland svenska barn
Idag lever hälften av alla vuxna i Sverige med övervikt eller fetma, vilket är dubbelt så många som för 40 år sedan. Nu syns en liknande ökning bland skolbarn. Det visar ny kunskap som Folkhälsomyndigheten uppmärksammar idag på Världsfetmadagen.
̶ Bland äldre skolbarn har fetma femdubblats sedan 90-talet. Det är en oroande utveckling då vi vet att fetma ökar risken för ohälsa. Att drabbas av fetma som barn ökar dessutom risken för fetma även som vuxen, säger Lena Hansson, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Det gäller skolbarn i åldrarna 11, 13 och 15 år men det syns även en ökning bland yngre skolbarn. Enligt data från myndigheten lever idag mer än var femte 6–9-åring med övervikt eller fetma.
När det gäller vuxna i Sverige lever över hälften med övervikt eller fetma. Det är dubbelt så många som på 1980-talet.
Så kan vi bromsa utvecklingen
Övervikt och fetma ökar risken för att drabbas av både typ-2 diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom. Folkhälsomyndigheten lyfter nu det gemensamma ansvaret för att bromsa den negativa samhällstrenden.
Patientfall: Gunnar, 56 år, med diagnostiserad diabetes
̶ Närmiljön behöver planeras så att den ger möjlighet och stimulerar till ökad fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor. Genom att bygga samhällen som till exempel främjar aktiv transport och som erbjuder ett hälsosamt livsmedelsutbud så har vi goda chanser att bromsa utvecklingen och förhoppningsvis också vända trenden, säger Lena Hansson.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/overvikt-och-fetma--fortsatter-att-oka/
Källor
-
ADHD hos barn och ungdomar
ADHD har en prevalens på 2-5 procent. Genetiska faktorer har i de flesta fall avgörande betydelse för uppkomsten av ADHD. Idag anser man att ett flertal gener är inblandade i ett komplext mönster.
-
Checklista – att tänka på vid hosta hos barn
Titt som tätt besöker barn vårdcentralen på grund av hosta och liknande förkylningssymtom. Många gånger beror hostan på ofarliga tillstånd, men vissa tecken och symtom bör du som sjukvårdspersonal och allmänläkare vara extra uppmärksam på.
-
Mässling (morbilli)
Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar vi känner till. Att vaccinera är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer, som exempelvis encefalit som drabbar 1 av 1000 sjuka.
-
Skärmtid oroar småbarnsföräldrar – vad är lagom?
Hur digitala medier påverkar småbarn råder det delade meningar om. Viss forskning talar för att det skulle vara skadligt medan annan forskning hävdar det motsatta. I en svensk studie kartlägger forskarna spädbarns skärmtid och hur den påverkar barns språkutveckling.
-
Så bemöter du kunskapsmotstånd om vaccin
I takt med att fler vaccin gör entré i vården växter oron hos allmänheten, i synnerlighet bland föräldrar som ska ta beslut om att vaccinera sina barn. Hur bemöter du som läkare denna typ av kunskapsmotstånd? Den frågan lockade över 200 läkare, sjuksköterskor och andra berörda till årets Vaccindag.
-
Skolios
-
Erythema infectiosum
En infektionssjukdom orsakad av parvovirus B19. Smittan är luftburen och förekommer framförallt hos barn och unga i åldersgruppen 5–15 år.
-
Höftledsdysplasi/höftinstabilitet hos nyfödda
Ett sjukdomsspektrum som innefattar medfödd luxation och instabilitet av höftleden men även senare anatomisk omognad av höftleden med dålig täckning av höftkulan via ett acetabulum som är grunt och lutar för brant.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu