Komplex biosimilar utreds i norsk studie
Hallå där Tore Kvien, professor i reumatologi vid Universitetet i Oslo samt avdelningschef för reumatologiavdelningen vid Diakonhjemmet Sjukhus i Oslo, som koordinerar den nationella NOR-SWITCH studien.
Vad handlar studien om?
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– NOR-SWITCH är en statligt finansierad studie som går ut på att jämföra originalläkemedlet Remicade och dess biosimilarprodukt CT-P13 (Remsima eller Inflectra) vid behandling av reumatoid artrit, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit, Crohns sjukdom, ulcerös kolit och psoriasis.
Vi vill undersöka om det är tryggt att switcha patienter på stabil behandling med Remicade till biosimilarversionen, gällande säkerhet, effektivitet och immunogenicitet. Om man finner att det är säkert att skifta kan det bli aktuellt att switcha patienter från Remicade till Remsima eller Inflectra, för att minska läkemedelskostnader.
NOR-SWITCH startade 2014 och ska inkludera 500 patienter innan den förväntas avslutas våren 2015. Det är en dubbelblind parallellgrupp-studie som är randomiserad. Resultaten kommer att finnas tillgängliga till sommaren eller hösten 2016.
Vad är switching?
– Switching innebär att patienten byter från ett originalläkemedel till motsvarande biosimilarprodukt. När biosimilarer lanseras beror på när referensläkemedlets patent utgår. CT-P13 blev tillgänglig i Norge redan hösten 2013. Remicades patent utgår i de flesta europeiska länder under februari 2015. Hittills har det redan skett i bland andra Finland, Portugal, Island, Malta, Bulgarien och Polen.
Att switcha kan reducera läkemedelskostnaderna avsevärt. Med de nya norska läkemedelspriserna kan fem patienter med reumatoid artrit behandlas för samma pris som en patient med Humira, eller tre med Remicade.
Vad är din uppfattning om biosimilar?
– Intresset för biosimilarer är jättestort över både Europa och hela världen. Vi har sett att efterfrågan på biosimilarprodukter ökar i Norge, och det ska bli spännande att följa utvecklingen i andra länder. Tanken med biosimilarer är att läkemedlen ska bli billigare, men det centrala är att patienten erbjuds bästa möjliga behandling.
Billigare priser kommer förhoppningsvis göra att fler patienter kan få bättre behandling och det är särskilt viktigt i länder där biologiska sjukdomsmodifierande läkemedel har en begränsad användning på grund av socioekonomiska förhållanden.
Är biosimilarprodukterna här för att stanna? Kommentera gärna direkt under artikeln.
Interaktivt webbinarium om psoriasis
I ett interaktivt webbinarium om psoriasis tar den tyske och internationellt kände läkaren och professorn Ulrich Mrowietz med dig genom en fallstudie, som du som deltagare är med och skapar. Moderator är Mona Ståhle, professor, överläkare i dermatologi och venereologi.
-
NetdoktorPro rapporterar från ACR-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med medicinska experter som deltagit under American College of Rheumatology (ACR).
-
Inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit (AS)
Inflammatorisk ryggsjukdom eller axial spondylartrit (SpA) är det övergripande namnet för denna grupp av sjukdomar. Ankyloserande spondylit (AS) är den svårast sjuka undergruppen.
-
Psoriasisartrit – patienter vittnar om kunskapsbrist inom primärvården
Ett flertal studier visar att psoriasispatienter går runt många år med ledbesvär innan diagnosen psoriasisartrit ställs. Och det är inte ovanligt att patienten får träffa många läkare under resans gång. Det finns en kunskapslucka om psoriasisartrit inom primärvården, menar Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet.
-
Alla tjänar på att göra psoriasispatienten mer delaktig i sin vård
För att skynda på omhändertagandet kring psoriasisartrit, som för många idag innebär en lång vårdresa, är det viktigt att utbilda patienterna. Men vem har ansvaret? Den frågan ställer NetdoktorPro till experterna.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Systemisk lupus erythematosus, SLE
-
En av tre reumatiker svarar inte på sin behandling
Detta är något som forskarna brottas med och visst har de kommit en bit på vägen, berättar reumatologen Tomas Husmark som var på plats under kongressen American College of Rheumatology 2018.
-
Nu avslöjas läkarnas kunskap om inflammatorisk ryggsjukdom
Hittills har totalt 298 läkare och annan sjukvårdspersonal genomfört NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom. Svaren visar på god kännedom om sjukdomen och hur den ska följas upp. Den stora utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling.