Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

Han vill hitta patienter med reumatism tidigare

"Jag känner mig privilegierad som har ett så varierat yrke", säger professor och Bechterewexperten Lennart Jacobsson som om han måste välja bort läkaryrket även skulle kunna tänka sig en karriär som professionell tennis-, golf- eller squashspelare. Favoritprylarna är joggingskorna och golfklubban – och så fru Jacobsson förstås

Annons

Tio snabba med Lennart Jacobsson

Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?

– De senaste 15 åren har det kommit stora genombrott ungefär vartannat år, det är svårt att hitta någonting som matchar de senaste genombrotten just nu. Men vi jobbar mycket med att få patienterna i remmission så tidigt som möjligt, om vi behandlar tidigt kan det bli så att patienten blir frisk.

Annons
Annons

Vad står högst på din agenda inför vintern? 

– Vi håller på att starta en särskild mottagning dit patienter ska komma när de är i ett förstadium till Bechterews sjukdom. Mycket handlar om att behandla tidigt. Vi håller också på med en registerstudie där vi gör en länkning som omfattar alla patienter med Bechterews i Sverige, som vi hoppas ska leda till ny kunskap.

Hur hamnade du inom ditt specialistområde?

– Mitt val av internmedicin som specialistområde grundar sig framför allt i två skäl. Dels var jag intresserad av smärtproblematik. När jag arbetade i primärvården upplevde jag att kunskaperna kring smärta var begränsade, därför sökte jag mig till reumatologin. Det visade sig dock att kunskaperna inte var så stora där heller, men det har utvecklats mycket de senaste åren vilket har varit spännande. Det andra skälet var att reumatologi är ett brett område som står i centrum inom medicin, vi har kontakt med alla specialiteter. Jag får också möjlighet att lära känna patienterna.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor? 

– Eftersom jag jobbar på ett universitetssjukhus har jag mycket diskussioner både med kollegor och blivande läkare genom undervisning. Det finns många olika forum för erfarenhetsutbyte och det är inte så att jag sitter ensam i mitt rum.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

– Förutom att jag har använt internet som ett verktyg för litteratursökning har jag inga erfarenheter.

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

– Jag känner mig privilegierad som har ett så varierat yrke, jag har väldigt svårt att komma på något annat att göra. Men det är klart att det hade varit roligt att vara professionell tennis-, golf- eller squashspelare, även om de karriärerna hade varit tidsbegränsade.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?

– Jag har få idoler, men jag hade valt Winston Churchill. Det hade varit intressant att fråga honom om spelet bakom kulisserna, det finns säkert massor av anekdoter som han skulle kunna berätta om.

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Jag försöker att leva efter att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv, det gör livet enklare både för andra och för en själv.

Om du vann 5 miljoner, vad skulle du göra då?

– Jag skulle fortsätta att leva som jag gör nu. Jag tycker att aktiviteter är roligare än saker och jag skulle nog resa mer.

Vilken är din favoritpryl?

– Joggingskorna och golfklubborna eftersom jag gillar att motionera och spela golf, ja och så frun.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.