Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Reumatologi

Ny subgrupp kan förhindra utvecklingen av psoriasisartrit

I en ny studie har forskarna tittat på utveckling av psoriasisartrit hos patienter med hudpsoriasis. Med hjälp av att undersökt händerna med MRT-teknik kunde forskarna se inflammatoriska förändringar hos över en tredjedel av försökspersonerna. Studien pekar på en subgrupp som bör identifieras för att tidigt sätta in förebyggande behandling för att stoppa utvecklingen av psoriasisartrit.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-09

Annons

 

Hos omkring 75 procent av patienterna som utvecklar psoriasisartrit börjar sjukdomen med endast hudpsoriasis. I en ny studie har forskarna undersökt en kohort av patienter med just hudpsoriasis utan tidigare tecken på psoriasisartrit, för att se vilka av dem som löper risk för att utveckla psoriasisartrit.

Patienternas händer undersökts med Magnetröntgen tomografi (MRT) och forskarna fann att ledsmärta tillsammans med typiska MRT-fynd associerades med en ökad risk för att utveckla psoriasisartrit inom ett år. Det skriver en av forskarna i studien, Francesca Faustini, specialistläkare inom reumatologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Reumabulletinen (nummer 2/2017).

Annons
Annons

Värt att notera, menar Francesca Faustini, är att symtom som man tidigare har associerat med risk för utveckling av psoriasisartrit, så som nagel- och skalppsoriasis, inte visade sig ha någon koppling i studien.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

De har en förhöjd risk för PsA

 

Enligt studiens resultat hade över en tredjedel av försökspersonerna med hudpsoriasis inflammatoriska förändringar vid MRT av den dominerade handen. Forskarna pekar nu på en subgrupp av patienter med hudpsoriasis som har en förhöjd risk för att drabbas av PsA, men där patienterna i ett tidigt stadium inte kan identifieras endast med klinisk undersökning.

Att identifiera denna subgrupp, exempelvis med kompletterande radiologisk undersökning, skulle vara värdefullt för att kunna sätta in mer aggressiv behandling. Men även som förebyggande behandling för att stoppa utvecklingen av psoriasisartrit, avslutar Francesca Faustini sin artikel.

Annons
Annons

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.