Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

Patienter med psoriasisartrit får diagnos sex år för sent

Hur skiljer sig psoriasisartrit från ledgångsreumatism? Det är inte självklart och att kunskapen hos läkarna är bristfällig är ett faktum. ”Omhändertagandet av dessa patienter är långt ifrån optimalt och många får vänta minst sex år på diagnos”, säger överläkaren Ulla Lindqvist med förhoppningar om att läkarutbildningen på NetdoktorPro kan hjälpa till att vända trenden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-27

Patienter med psoriasisartrit får diagnos sex år för sent
Annons

Av de två procent av svenskarna som har psoriasis drabbas cirka 35 procent av artrit. Psoriasisartrit (PsA) är en inflammatorisk sjukdom som i varierande utsträckning drabbar hud och leder. Det är en sjukdom med stora variationer och mycket talar för att både genetiska faktorer och miljöfaktorer samverkar. Psoriasisartrit är lika vanlig hos kvinnor som hos män och kan debutera i alla åldrar, men i genomsnitt är åldersspannet 40 till 60 år.

– Jag har mött alla typer av patienter från mild artrit till mutilans. Det senare är en variant av psoriasisartrit där patienten får förkortande fingrar och tår. Orsaken vet man inte så mycket om men det pågår ett projekt som förhoppningsvis ska föra oss till orsak och behandling. Vad vi har sett i våra studier är att de som utvecklar mutilans är yngre individer. Medelinsjuknande är i 30 års ålder, säger docent Ulla Lindqvist.

Annons
Annons

Med mångårig erfarenhet på Reumatologen vid Akademiska sjukhuset besitter Ulla Lindqvist en gedigen kunskap om psoriasisartrit. Hon förklarar att det intressanta med psoriasisartrit är dess olika sätt att utrycka sig samt prägeln av samsjuklighet. Förutom att urskilja patienterna är utmaningen att initiera rätt behandling. Därför utgör detta en stor del i NetdoktorPro:s nya läkarutbildning ”Vad vet du om psoriasisartrit?”, som Ulla Lindqvist har varit med och tagit fram. Genom att bland annat följa ett patientfall tar läkarutbildningen upp diagnostisering, utredning och behandling.

Vad hoppas du att läkarutbildningen om psoriasisartrit ska bidra till?

– Omhändertagandet av dessa patienter är långt ifrån optimalt och många får vänta minst sex år på diagnos, det talar sitt eget språk. Okunskapen beror på många faktorer så som tidsbrist, men kan man mer så kan man behandla bättre på kortare tid, säger Ulla Lindqvist.

Vad är viktigt att tänka på i bemötande med dessa patienter?

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

– Idag upplever många patienter med psoriasisartrit dåligt bemötta inom sjukvården. Vi måste bejaka deras symtombild och försöka komma till klarhet med vad som orsakar smärtan. Smärtan sitter inte i leder utan det handlar till exempel om inflammation i muskel- och ledkapselfästen.

Läkarutbildning om psoriasisartrit - ta del av det senaste inom PsA och ge dina patienter bästa möjliga vård


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.