Psoriasis i lederna – En missförstådd patientgrupp
Inom reumatologin har fokus legat på reumatoid artrit (RA) medan psoriasisartrit (PsA) har hamnat i skymundan. Något som delvis beror på kunskapsbrist inom området men också att PsA kan vara svår att diagnostisera. "Det är en patientgrupp som ofta är missförstådd", säger Gerd-Marie Alenius, överläkare och forskare vid Umeå universitet.
För att ställa diagnosen psoriasisartrit (PsA) ska patienten ha hudpsoriasis eller stark ärftlighet för psoriasis, inflammation i lederna, inflammatorisk ryggsjukdom som liknar ankyloserande spondylit (AS) och haft sina symtom en viss tid. Inflammationen är däremot inte alltid tydlig i laborationsprover.
– Patienterna söker oftast för sin värk men andra symtom är belastningskänslighet, rörelsesmärta och stelhet. Många patienter går år efter år med sina problem utan att få diagnos. Det är en patientgrupp som ofta är missförstådd, säger Gerd-Marie Alenius, överläkare och forskare vid Umeå universitet.
Ta hjälp av checklistor
Då psoriasisartrit kan ta sig i uttryck på så många olika sätt menar hon att sjukdomen kan vara svårdiagnostiserad.
– Immunbiologin skiljer sig till viss del från hudpsoriasis och det fungera inte heller med samma behandling. Att ställa diagnosen är inte bara svårt för allmänläkare utan även reumatologer. Inom reumatologin har man haft stort fokus på RA men PsA finns det en kunskapsbrist inom, säger Gerd-Marie Alenius.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Här menar hon att checklistor kan vara till stor hjälp. NetdoktorPro har tagit fram en checklista för att kunna skilja de olika typerna av psoriasis åt och lättare ställa diagnos.