Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

Ryggsmärtan – är den inflammatorisk?

En av de anledningar som först lockade Lennart Jacobsson, överläkare i reumatologi och internmedicin, till reumatologin var att han ville lära sig mer om kronisk smärta. Idag 35 år senare, konstaterar han att det generellt sett fortfarande finns stora brister när det gäller att omhänderta och behandla ryggsmärtor  i primärvården.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-03

Annons

Torsdagen den5 december mellan kl 10.30–12.00 kommer Lennart Jacobsson att föreläsa om ryggsmärta ur allmänmedicinskt och reumatologiskt perspektiv samt bilddiagnostisk av inflammatorisk ryggsjukdom. Syftet är att upptäcka inflammatorisk ryggsjukdom tidigare.

– Vårt seminarium ska ge information och praktiska tips beträffande hur man känner igen patienter med inflammatorisk ryggsjukdom bland alla som har sådana besvär i befolkningen. Man kommer dessutom att få en inblick i fördelar och fallgropar vid användande av olika bilddiagnostiska metoder, säger Lennart Jacobsson.

Annons
Annons

Idag är det en lång väg från symtom till diagnos. Patienter med någon form av inflammatorisk ryggsjukdom får vänta fem-tio år på diagnos efter de första symtomen. Detta delvis för att en säker diagnos har krävt ett positivt fynd med konventionell röntgen.

– Frågan är viktig för att ryggsmärta ofta kan vara kronisk och terapiresistent. För de patienter med svår inflammatorisk ryggsjukdom finns det däremot möjligheter till specifik behandling, till exempel genom TNF-hämmare som kan minska symtom på ett dramatiskt sätt. Därför är det viktigt att upptäcka dessa patienter tidigt.

Kommer du att befinna dig på Medicinska Riksstämman? Besök NetdoktorPro i monter 7:4C.

Du som inte närvarar kan följa vår liverapportering här

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.