Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

"Till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna"

Det som i barndomen började med magproblem ledde i tonåren till smärta i lederna, trötthet, yrsel och domningar i ansiktet. Något som fortsatte i vuxen ålder och trots perioder av sjukskrivning och många läkarbesök var det först i 45-årsåldern som Erika Dingfors fick diagnosen psoriasisartrit.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-18

Annons

Det var redan i fjortonårsåldern som knäproblemen smög sig på och Erika Dingfors fick även ont i benhinnorna. Något som kom och gick och som hon vid upprepande tillfällen sökte vård för samt genomgick ett flertal undersökningar.

– Många gånger när jag kom hem från jobbet och vi bodde tre trappor upp fick jag krypa upp sista biten. Det blev bara värre och värre med alla krämpor som ständigt dök upp. Var det inte höften eller knäna eller ryggen som strejkade  var det tröttheten som smög sig påSedan började jag få ont i fingrarna och till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna. Jag var till doktorn men de kliade sig i huvudet och ryckte på axlarna.

Annons
Annons

Vid det här laget hade Erika Dingfors gått med sina smärtor, som kom i skov, i över tjugo år. Hon drabbades av det som läkarna trodde var hälsporre, ryggskott och olika inflammationer som lokalbehandlades därefter och hon var periodvis sjukskriven.

– Det var axlar, armbågar, höfter, knän, nacke, handleder och fingrar som turades om att göra ont. Jag trodde att jag hade något reumatiskt men proverna som togs var negativa och läkaren talade om att reumatism hade man i de stora lederna och inte i yttersta fingerlederna där min smärta satt. Jag var inte svullen, varm eller röd men när jag tog i saker smärtade det i lederna.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Psoriasisartrit misstogs för fibromyalgi

Erika Dingfors beskriver tröttheten som det den blev värre och värre och tillslut sov hon varje ledig stund.

– Jag sov på bussen, i soffan, framför TV:nhela helgerna. När jag var vaken var jag yr i huvudet och kunde få domningar i ansiktetJag var åter igen till en läkare och fick diagnosen fibromyalgi. Då var jag i 40-års åldern och blev sjukskriven på 50 procent, var med i en forskningsgrupp och genomgick en mängd prover och undersökningar. En dag upptäckte jag en svullnad på vristen, sedan kom en på handleden och en under halsen, säger hon och fortsätter:

Annons
Annons


– T
ill slut tröttnade min doktor och skickade en remiss till en ortoped som sa att det tillhörde invärtesmedicin. Ortopeden skickade mig tillbaka till min husläkare som efter en del tjat från mig skickade en remiss reumatologen med orden att jag skulle veta att de inte skulle hitta något fel på mig.

I april 2009 fick Erika Dingfors komma till reumatologen och efter 20 minuter där konstaterades att hon inte alls hade fibromylagi utan psoriasisartrit (PsA). Reumatologen Ulla Lindqvist, tillika NetdoktorPros expert, menar att det inte är ovanligt att psoriasisartrit misstas för något annat om patienten inte har hudsymtom.

– Psoriasis är många gånger, hos 60 procent av patienterna, de första symptomet vid psoriasisartrit. Men tidiga tecknen på psoriasisartrit är även ledstelhet eller ryggstelhet följt av kvarstående led-ryggsmärta och olika grad av ledsvullnad beroende på aktiviteten i sjukdomen. Svullnaden kan drabba ett helt finger eller en hel tå (daktylit) och i ovanliga fall till exempel en hel armDet senare är dock ovanligt, säger Ulla Lindqvist.

Symtom utanför lederna

Ulla Lindqvist känner också igen de andra symtomen som Erika Dingfors har upplevt.

– Sen- eller muskelfästen drabbas tidigt med smärta och eventuellt svullnad samt rörelseinskränkning, till exempel hälsenefästet eller fästen kring höft och andra stora leder. Stelhet är ett viktigt symptom som inte bara lokaliseras till leder, trötthet förekommer ofta liksom sömnstörningar. Hög sjukdomsaktivitet och sömnstörningar kan ge mental trötthet och koncentrationssvårigheter. Man ser även thyroideasjukdom oftare vid PsA än vad man ser i normalbefolkningensäger Ulla Lindqvist.

Erika Dingfors var i 45-årsåldern när hon fick diagnosen psoriasisartrit och kunde då få rätt behandling och förändra sin livsstil.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

LÄS ÄVEN: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost

– Jag fick hjälp med mediciner och återkommande sprutor som har hjälpt mig att kunna leva ett hyffsat liv utan allt för svåra skov, säger hon.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.