"Till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna"
Det som i barndomen började med magproblem ledde i tonåren till smärta i lederna, trötthet, yrsel och domningar i ansiktet. Något som fortsatte i vuxen ålder och trots perioder av sjukskrivning och många läkarbesök var det först i 45-årsåldern som Erika Dingfors fick diagnosen psoriasisartrit.

Det var redan i fjortonårsåldern som knäproblemen smög sig på och Erika Dingfors fick även ont i benhinnorna. Något som kom och gick och som hon vid upprepande tillfällen sökte vård för samt genomgick ett flertal undersökningar.
– Många gånger när jag kom hem från jobbet och vi bodde tre trappor upp fick jag krypa upp sista biten. Det blev bara värre och värre med alla krämpor som ständigt dök upp. Var det inte höften eller knäna eller ryggen som strejkade så var det tröttheten som smög sig på. Sedan började jag få ont i fingrarna och till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna. Jag var till doktorn men de kliade sig i huvudet och ryckte på axlarna.
Vid det här laget hade Erika Dingfors gått med sina smärtor, som kom i skov, i över tjugo år. Hon drabbades av det som läkarna trodde var hälsporre, ryggskott och olika inflammationer som lokalbehandlades därefter och hon var periodvis sjukskriven.
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd. Öka din kunskap om migrän
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »
Psoriasisartrit misstogs för fibromyalgi
Erika Dingfors beskriver tröttheten som det den blev värre och värre och tillslut sov hon varje ledig stund.
– Jag sov på bussen, i soffan, framför TV:n, hela helgerna. När jag var vaken var jag yr i huvudet och kunde få domningar i ansiktet. Jag var åter igen till en läkare och fick diagnosen fibromyalgi. Då var jag i 40-års åldern och blev sjukskriven på 50 procent, var med i en forskningsgrupp och genomgick en mängd prover och undersökningar. En dag upptäckte jag en svullnad på vristen, sedan kom en på handleden och en under halsen, säger hon och fortsätter:
– Till slut tröttnade min doktor och skickade en remiss till en ortoped som sa att det tillhörde invärtesmedicin. Ortopeden skickade mig tillbaka till min husläkare som efter en del tjat från mig skickade en remiss reumatologen med orden att jag skulle veta att de inte skulle hitta något fel på mig.
I april 2009 fick Erika Dingfors komma till reumatologen och efter 20 minuter där konstaterades att hon inte alls hade fibromylagi utan psoriasisartrit (PsA). Reumatologen Ulla Lindqvist, tillika NetdoktorPros expert, menar att det inte är ovanligt att psoriasisartrit misstas för något annat om patienten inte har hudsymtom.
– Psoriasis är många gånger, hos 60 procent av patienterna, de första symptomet vid psoriasisartrit. Men tidiga tecknen på psoriasisartrit är även ledstelhet eller ryggstelhet följt av kvarstående led-ryggsmärta och olika grad av ledsvullnad beroende på aktiviteten i sjukdomen. Svullnaden kan drabba ett helt finger eller en hel tå (daktylit) och i ovanliga fall till exempel en hel arm. Det senare är dock ovanligt, säger Ulla Lindqvist.
Symtom utanför lederna
Ulla Lindqvist känner också igen de andra symtomen som Erika Dingfors har upplevt.
– Sen- eller muskelfästen drabbas tidigt med smärta och eventuellt svullnad samt rörelseinskränkning, till exempel hälsenefästet eller fästen kring höft och andra stora leder. Stelhet är ett viktigt symptom som inte bara lokaliseras till leder, trötthet förekommer ofta liksom sömnstörningar. Hög sjukdomsaktivitet och sömnstörningar kan ge mental trötthet och koncentrationssvårigheter. Man ser även thyroideasjukdom oftare vid PsA än vad man ser i normalbefolkningen, säger Ulla Lindqvist.
Erika Dingfors var i 45-årsåldern när hon fick diagnosen psoriasisartrit och kunde då få rätt behandling och förändra sin livsstil.
LÄS ÄVEN: Vissa med psoriasisartrit mår bättre av glutenfri kost
– Jag fick hjälp med mediciner och återkommande sprutor som har hjälpt mig att kunna leva ett hyffsat liv utan allt för svåra skov, säger hon.
-
NetdoktorPro rapporterar från ACR-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med medicinska experter som deltagit under American College of Rheumatology (ACR).
-
Inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit (AS)
Inflammatorisk ryggsjukdom eller axial spondylartrit (SpA) är det övergripande namnet för denna grupp av sjukdomar. Ankyloserande spondylit (AS) är den svårast sjuka undergruppen.
-
Psoriasisartrit – patienter vittnar om kunskapsbrist inom primärvården
Ett flertal studier visar att psoriasispatienter går runt många år med ledbesvär innan diagnosen psoriasisartrit ställs. Och det är inte ovanligt att patienten får träffa många läkare under resans gång. Det finns en kunskapslucka om psoriasisartrit inom primärvården, menar Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet.
-
Alla tjänar på att göra psoriasispatienten mer delaktig i sin vård
För att skynda på omhändertagandet kring psoriasisartrit, som för många idag innebär en lång vårdresa, är det viktigt att utbilda patienterna. Men vem har ansvaret? Den frågan ställer NetdoktorPro till experterna.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Systemisk lupus erythematosus, SLE
-
En av tre reumatiker svarar inte på sin behandling
Detta är något som forskarna brottas med och visst har de kommit en bit på vägen, berättar reumatologen Tomas Husmark som var på plats under kongressen American College of Rheumatology 2018.
-
Nu avslöjas läkarnas kunskap om inflammatorisk ryggsjukdom
Hittills har totalt 298 läkare och annan sjukvårdspersonal genomfört NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom. Svaren visar på god kännedom om sjukdomen och hur den ska följas upp. Den stora utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling.