Sambandet mellan fibromyalgi och tarmsjukdom kartlagt
En ny studie, publicerad i tidskriften Pain, bekräftar sambandet mellan fibromyalgi och gastroesofageal refluxsjukdom. Därför rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, och vise versa.
Fibromyalgi tenderar till att samexistera med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och i en ny studie undersökte forskarna orsaken bakom detta samband. Studien omfattade över 35 000 patienter med fibromyalgi och mer än 34 500 patienter med GERD, som jämfördes med varandra samt en kontrollgrupp. Forskarna tog även hänsyn till faktorer som kön, ålder, samsjuklighet och mediciner.
Resultat visar att den totala förekomsten av gastroesofageal refluxsjukdom var 1,6 gånger större i fibromyalgigruppen än hos kontrollgruppen. Sannolikheten för att en person med gastroesofageal refluxsjukdom även drabbas av fibromyalgi är enligt resultatet 1,5 gånger större än hos personer utan GERD. Resultatet bekräftar tidigare forskning.
Stress och läkemedel kan bidra
Orsakssambandet är fortfarande inte definierat men forskarna menar på att depression och stress kan vara bakomliggande faktorer, speciellt när det gäller utvecklingen av gastroesofageal refluxsjukdom hos patienter med fibromyalgi. Det gäller stressen i att försöka hantera kronisk smärta och andra symptom som framkallar en ökad känslighet för syra i matstrupen, menar forskarna, och pekar även på den ökade förekomsten av Irritabel tarmsyndrom (IBS) hos fibromyalgipatienter. Dock ska det poängteras att alla personer med halsbränna inte har GERD.
För patienter med GERD menar forskarna att det är andra faktorer som spelar in vid den ökade risken för fibromyalgi, till exempel kan användandet av NSAID-preparat ha betydelse.
Uppmärksam på symtom
Det krävs dock mer forskning för att undersöka orsakssambandet men forskarna hoppas att studien kan bidra till att öka medvetenheten om att fibromyalgi tenderar till att samexistera med gastroesofageal refluxsjukdom.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Som en start rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, liksom att vara uppmärksam på fibromyalgi hos patienter med gastroesofageal refluxsjukdom.
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.
-
Bursit, olekranon
Olekranonbursit är en inflammation och efterföljande svullnad av bursan över olekranon. Manuellt arbete som bilmekaniker, mattläggare, rörmokare med flera som arbetar stödd på armbågarna drabbas i högre grad.
-
Handledstendinopati (de Quervains sjukdom)
Seninflammation i handledsområdet kan bero på flera olika saker. Symtomen är smärtor och nedsatt funktion vid vissa rörelser.
-
Adduktortendinopati