Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Allmänmedicin

Sverige halkar efter gällande jämlik hälsa

I dag råder för stora hälsoklyftor i Sverige. ”Läkarna är de som verkligen borde förespråka en mer jämlik hälsa. Vi står ju på vårdens frontlinje” sa sir Michael Marmot när han höll sitt invigningstal under torsdagen.


Publicerad den: 2014-12-05

Annons

Sir Michael MarmotStrax efter lunch var det dags för professor sir Michael Marmot att hålla i stämmans inledningsföreläsning om jämlik hälsa och social rättvisa i samhället. Efter ett kortare trumpetframförande steg han upp på scenen, märkbart road av ceremonin.

– Sverige lyckas alltid förvåna mig. Nu tänker jag inte bara på det politiska läget som råder, utan jag har aldrig introducerats med ett trumpetanförande förut, log han.

Michael Marmot är aktiv vid UCL Institute of Helath Equity i London och är en av världens främsta profiler på ojämlik hälsa. Han betonade att hälsa och välmående är ett resultat av flera faktorer som samspelar, exempelvis utbildning, ekonomi och miljön man lever i.

Alla har ett moraliskt ansvar

I dag råder stora hälsoklyftor runtom i världen. Han visade bland annat statistik som jämförde välmåendet hos barn i olika Europeiska länder.

– Inom det här området borde alla vara topprankade, men så är inte läget. Och Sverige halkar efter flera länder, både Danmark och Finland.

Michael Marmot påpekade att alla har ett moraliskt ansvar för nästa generation. Och den enskilda individen kan bidra mycket för att minska dagens hälsoklyftor, finansiella svårigheter behöver inte vara en barriär i det arbetet. Han tog upp exemplet med en läkare som utanför arbetet lade tid på att lära barn engelska.

– Han såg det som en väg till förbättrad hälsa på längre sikt. Genom en bra språkutbildning minskar exempelvis risken för utanförskap.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.