Sverige halkar efter gällande jämlik hälsa
I dag råder för stora hälsoklyftor i Sverige. ”Läkarna är de som verkligen borde förespråka en mer jämlik hälsa. Vi står ju på vårdens frontlinje” sa sir Michael Marmot när han höll sitt invigningstal under torsdagen.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Sponsrad av Sanofi
Fabrys sjukdom – mångsidig och svårdiagnostiserad
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal inlagringssjukdom orsakad av en mutation i GLA-genen. Mutationen leder till en brist på eller total avsaknad av enzymet alfagalaktosidas A som normalt bryter ner glykosfingolipider. Vid Fabrys sjukdom lagras istället globotriaocylceramid (Gb3) in i framförallt hjärta, njurar och blodkärl i hjärnan.
Strax efter lunch var det dags för professor sir Michael Marmot att hålla i stämmans inledningsföreläsning om jämlik hälsa och social rättvisa i samhället. Efter ett kortare trumpetframförande steg han upp på scenen, märkbart road av ceremonin.
– Sverige lyckas alltid förvåna mig. Nu tänker jag inte bara på det politiska läget som råder, utan jag har aldrig introducerats med ett trumpetanförande förut, log han.
Michael Marmot är aktiv vid UCL Institute of Helath Equity i London och är en av världens främsta profiler på ojämlik hälsa. Han betonade att hälsa och välmående är ett resultat av flera faktorer som samspelar, exempelvis utbildning, ekonomi och miljön man lever i.
Alla har ett moraliskt ansvar
I dag råder stora hälsoklyftor runtom i världen. Han visade bland annat statistik som jämförde välmåendet hos barn i olika Europeiska länder.
– Inom det här området borde alla vara topprankade, men så är inte läget. Och Sverige halkar efter flera länder, både Danmark och Finland.
Michael Marmot påpekade att alla har ett moraliskt ansvar för nästa generation. Och den enskilda individen kan bidra mycket för att minska dagens hälsoklyftor, finansiella svårigheter behöver inte vara en barriär i det arbetet. Han tog upp exemplet med en läkare som utanför arbetet lade tid på att lära barn engelska.
– Han såg det som en väg till förbättrad hälsa på längre sikt. Genom en bra språkutbildning minskar exempelvis risken för utanförskap.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Försenad sömnfas
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.