puff_Fallbeskrivning-Alkoholberoende-mamma-Berit.jpg
Nyhet | Allmänmedicin

Alkoholkonsumtionen ökar bland äldre

Alkoholkonsumtionen bland äldre ökar, trots att äldre har en ökad känslighet för alkohol och att drickandet medför mer risker i högre åldra. Alkoholkonsumtionen bland äldre ökar, trots att äldre har en ökad känslighet för alkohol och att drickandet medför mer risker i högre åldrar, visar ny rapport. Även den alkoholrelaterade dödligheten har ökat bland äldre. Mellan 2000 och 2016 ökade antalet som dog till följd av skrumplever med 100 procent, visar ny rapport. 

 


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-05-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Unga är fortfarande den grupp i Sverige som dricker mest alkohol, men alkoholintaget bland yngre minskar. Så ser det dock inte ut för de äldre. Hos äldre ökar istället alkoholkonsumtionen.

Även om äldres alkoholkonsumtion i regel är lägre än för yngre åldersgrupper så medför drickandet mer risker för äldre.  Alkoholkonsumtionen och alkoholrelaterade skador, både kroniska sjukdomar och akuta skador, har ökat bland äldre svenskar under de senaste åren, enligt rapporten ”Äldre och alkohol” som sammanfattar svensk och internationell alkoholforskning. Rapporten är skriven av ett internationellt forskarteam och sponsras av Svenska läkarsällskapet, IOGT/NTO, Svensk sjuksköterskeförening och CERA.

Mer ok att dricka i vardagen

Orsaken till den ökade alkoholkonsumtionen beror på flera olika saker, menar Sven Andréasson, alkoholläkare och professor vid Karolinska institutet, som intervjuats i Sveriges Radio. Bland annat är utbudet på alkohol större.

Annons
Annons

– Det finns fler näringsställen där man kan köpa och dricka alkohol, säger Sven Andréasson till radion.

Synen på alkoholdrickande har dessutom ändrats. Idag är det okej att dricka vin till maten även en vardagskväll - vilket det inte var förr, då dracks alkohol mer vid festligare tillställningar, menar Sven Andréasson. Dessutom förändras livet mycket vid pension. Många får mer tid och mindre begränsningar än vad de hade när de var yngre och jobbade.

– Vi lever längre och är mer aktiva upp i åldrarna. Dagens pensionärer är ute och reser och går på teater. Man exponeras för alkohol mycket mer än tidigare, säger Sven Andréasson till SVT.

Annons
Annons

Alkohol medför mer risker med ökad ålder 

 Med ökad ålder tillkommer också mer sjukdomar och behovet av vård. 

– Och då spelar alkoholen roll, för på marginalen så ökar det risken för ohälsa i allting. Allt från hudbesvär till cancer. Alkohol är toxiskt och påverkar alla organ, säger Sven Andréasson till Sveriges radio.

Enligt den aktuella rapporten har dessutom 80 procent av alla som är äldre än 65 minst en receptbelagd medicin, och alkohol påverkar många mediciner och ökar risken för bieffekter genom många olika mekanismer.

Men när man är äldre har man också en ökad känslighet för alkohol. Ett exempel på det är att kroppsvikten ofta minskar när man blir äldre, det innebär att alkoholhalten i blodet blir högre när man dricker samma mängd som tidigare.

”Sammantaget konstaterar vi att alkohol är en hälsoskadlig substans där skadorna från hög konsumtion är avsevärda och det vetenskapliga stödet för detta är omfattande och tydligt”, står det i rapporten ”

Men man skriver också att även små mängder alkohol kan öka problemen med de sjukdomar och skador som ofta kommer med ökad ålder.

Fler dör av skrumplever

Den alkoholrelaterade dödligheten har dessutom ökat bland äldre. Mellan 2000 och 2016 ökade antalet som dog till följd av skrumplever per 100 000 invånare, 65 år och äldre, med 100 procent.

    Källor

  • Rapporten: ”Alkohol och äldre” - https://iogt.se/pressrum/forskningsrapport/
  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=11067&artikel=7224158
  • Svt - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-paverkas-du-mer-av-alkohol-nar-du-blir-aldre

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons