Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Att filma vårdbesök skapar oro bland läkarna

Patienter och anhöriga som inte litar på sin läkare kan enkelt filma eller göra ljudinspelningar under besöket. Men fenomenet, som skapat oro bland vårdpersonal, kan vara olagligt. "Om någon spelar in utan att informera och utan att själv delta i ett enskilt samtal kan det vara fråga om olovlig avlyssning", säger Anders Alexandersson på Socialstyrelsen. 


Publicerad den: 2012-05-21

Annons

Patienter och anhöriga som inte litar på sin läkare kan enkelt filma eller göra ljudinspelningar under besöket. Men fenomenet, som skapat oro bland vårdpersonal, kan vara olagligt.

– Om någon spelar in utan att informera och utan att själv delta i ett enskilt samtal kan det vara fråga om olovlig avlyssning, säger Anders Alexandersson på Socialstyrelsen.

ST-läkaren Jacob Endler, har varit med om detta och berättar för Netdoktor om hur han filmats av anhöriga när han la en epiduralbedövning.

Annons
Annons

– Ett fenomen tycks breda ut sig där patienter vill dokumentera vården för att kunna använda som bevis vid en eventuell felbehandling, vilket jag misstänkte var den verkliga anledningen till filmandet. Jag kände mig irriterad och misstrodd.

Artikeln "Juridiskt tveksamt att filma sin läkare" är en del två i artikelserien "Läkarens nya utmaningar". Vad gäller när en patient eller anhörig vill filma eller spela in ett läkarbesök? Läs hela artikeln här >>

Annons
Annons

    Källor

  • Netdoktor Pro - http://www.netdoktorpro.se/allmanmedicin/artiklar/Juridiskt-tveksamt-att-filma-sin-lakare

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.