Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Läkare skeptisk till hälsotjänster på apoteken

Sedan en tid tillbaka erbjuder apoteken enklare hälsotjänster som till exempel blodtrycksmätning och allergitester. Men det är inte alla som uppskattar den här typen av tjänster. I en artikel i Hallandsposten kritiserar en allmänläkare den nya typen av tjänster hårt.
Annons

Tidningen Hallandsposten har skrivit om de hälsotjänster som många apotek erbjuder sina kunder. Det kan vara blodtryckskontroller, babykonsultationer och allergitester och enligt det apotek tidningen intervjuat så är kunderna positivt inställda till hälsotjänsterna.

Men det är inte alla som uppskattar apotekens nya typ av utbud. Allmänläkaren Magnus Leijon är skeptisk.

Annons
Annons

– Ett lätt förhöjt blodtryck behöver inte betyda någonting hos en person där allt i övrigt ser bra ut, medan det hos en annan person kan vara viktigt att behandla. Jag tror att det här riskerar att skapa mer oro hos människor, säger Magnus Leijon till Hallandsposten med anledning av de blodsockerkontroller och blodtryckskontroller som finns på vissa av apoteken eller i anslutning till dem.

Enligt Magnus Leijon bör det finnas sjuksköterskor, läkare eller andra medicinskt skolade personer för att kunna tolka resultaten på rätt sätt.

”Oseriöst med hälsotjänster”

Vidare menar Magnus Leijon att apoteken ska ägna sig åt sådant de är bra på medan sjukvården gör det den är bra på.

Annons
Annons

– Jag tycker inte att det här är seriöst. Jag tycker att man som patient har rätt att få en bedömning av någon som inte samtidigt har aktier i eller kan tjäna pengar på den produkt man står och förespråkar, säger Magnus Leijon till Hallandsposten.

Är du som läkare eller annan sjukvårdspersonal för eller emot apotekens hälsotjänster som till exempel allergitester eller blodsockerkontroll? Diskutera gärna!

    Källor

  • Hallandsposten - http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4794267-lakare-sagar-vardtjanster-pa-apoteket

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.