Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Patienter får dåligt skydd

En ny granskning visar att vårdgivarna i landet inte lever upp till patientdatalagen. I dagsläget kan alltför många läsa patienternas journaler och ta del av känsliga uppgifter.

Publicerad den: 2015-04-20

Annons

– Man har inte fullt ut följt de regler i patientdatalagen som är till skydd för patienters personliga integritet, säger Magnus Bergström som är IT-säkerhetsspecialist på Datainspektionen, till Sveriges Radio.

Datainspektionen har undersökt två delar i patientdatalagen, vars syfte är att hindra obehöriga från att ta del av känsliga patientuppgifter.

Annons
Annons

Den ena delen av lagen handlar om kravet på behovs- och riskanalys för behörighetstilldelning, vilket betyder att endast vårdpersonal ska få ta del av patientuppgifterna om det krävs i arbetet. 

Man har även undersökt riktlinjerna för åtkomstkontroller, det vill säga hur vårdgivarna kontrollerar att ingen tjuvläser i journalerna.

Resultatet av Datainspektionens granskning var inte positivt. Det visade sig att samtliga vårdgivare brister inom ena, eller båda delarna.

Annons
Annons

– Har man inte de här riktlinjerna riskerar man få en obefogad spridning av patientuppgifter och det är inte acceptabelt, säger Magnus Bergström till Sveriges Radio.

Vårdgivarna måste bättra sig

Han påpekar att svenska vårdgivare måste förbättra sig. Det är många gånger känsliga uppgifter som antecknas i patientjournalen, vilket inte ska kunna läsas av tiotusentals personer.

– Förtroendet för hälso- och sjukvården riskerar ju att urholkas om patienter upplever att de inte kan lämna förtroliga uppgifter utan att dom hamnar på avvägar.

Men det är inte så lätt att följa patientdatalagen menar Hans Karlsson som är avdelningsdirektör på SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– En lagstiftning som är så pass komplex och som upplevs som kontraproduktiv ur patientsäkerhetsaspekt är i vissa delar svår att hantera, säger han till radion.

Hur illa är det att patienternas uppgifter läcker ut? Hur ska man få bukt på problemet? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6144466 Källa: Sveriges Radio

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.