Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Patientsäkerhet hotas av övertidsarbete bland sjuksköterskor

Övertidsarbetet för Sveriges sjuksköterskor har ökat chockartat de senaste åren. Nu har det gått så långt att patientsäkerheten är hotad, menar vårdpersonal.
Annons

– När vi säger att vi inte kan garantera patientsäkerheten - då betyder det att det kan bli väldigt farligt för dig, det kan gå så hemskt som ingen vill, säger My Morin, sjuksköterska på Södersjukhusets akutavdelning i Stockholm till Sveriges Radio.

Bara i juli månad i år har landets sjuksköterskor arbetar 75 000 övertidstimmar, visar Ekots undersökning, som baseras på ett underlag från 6 av landets 9 universitetssjukhus. Det innebär en ökning med i snitt 85 procent, jämfört med juli månad för fem år sedan. Samtidigt står vårdplatser tomma och sjukskötersketjänster har inte kunnat tillsättas på flera sjukhus.

Annons
Annons

– Det är inget sommarproblem utan faktiskt sjukvårdens största utmaning både i Stockholm och i resten av landet, säger Anna Nergård, chefsläkare på Stockholms läns landsting i radiointervjun.

– Det är jättehemskt att se patienter som ligger i korridoren alldeles för länge och sedan, som vi kallar det, kraschar, alltså är riktigt urdåliga för att vi inte varit där i tid, säger My Morin.

Anser du att ökad arbetsbelastning innebär en fara för patienterna och hur tror du att patienterna påverkas? Kommentera direkt under artikeln!

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5964019

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.