Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Personer i Sverige behöver inte äta jod

Risken för att radioaktivt jod kan komma till Sverige från Japan är obefintlig. Du som bor i Sverige behöver inte äta jodtabletter, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten. En av de största hälsokonsekvenserna vid kärnkraftsolyckor är cancer, framför allt sköldkörtelcancer.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-16

Annons

Risken för att radioaktivt jod kan komma till Sverige från Japan är obefintlig. Du som bor i Sverige behöver inte äta jodtabletter, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.

De radioaktiva utsläppen i Japan kan alltså inte leda till skadliga strålningsnivåer för människor eller miljö i Sverige trots att läget i Japan nu har försämrats.

Annons
Annons

Strålsäkerhetsmyndigheten fortsätter att ha höjd beredskap med anledning av händelseutvecklingen vid de japanska kärnkraftverken.

– Vår roll i beredskapen är att samordna den nationella strålskyddsberedskapen. Det innebär att vi håller allmänheten, media och myndigheter informerade om det aktuella läget och dess konsekvenser, säger Lars Skånberg, operativ chef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

En av de största hälsokonsekvenserna vid kärnkraftsolyckor är cancer, framför allt sköldkörtelcancer.

Annons
Annons

    Källor

  • Strålsäkerhetsmyndigheten - http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/Om-myndigheten/Aktuellt/Nyheter/Knappt-matbara-mangder-radioaktiva-amnen-till-Sverige/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.