Nyhet | Allmänmedicin

Ställde fel diagnos på en ung medvetslös man

I sin bok delar överläkaren Christan Unge med sig av de misstag han gjorde som oerfaren AT-läkare. I en intervju i Sveriges Radio berättar han om ett speciellt omskakande fall. "Ett väldigt, egentligen enkelt, och basalt misstag från mig", säger han.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Jag har gjort många misstag i mitt liv och om de berättar jag om i min bok. De jobbigaste misstagen gjorde jag som AT-läkare. Efter ett tag började jag resonera med mig själv och därför har jag skrivit den här boken, säger Christan Unge, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

I sin bok "Har jag en dålig dag kanske någon dör" lyfter han även fram skäl till varför fel inträffar inom vården. Ett av dem är systemfel så som brist på vårdplatser och superspecialisering i storstadsregionerna. Men oerfarenhet är det han främst resonerar kring i boken.

"Unga läkare är rädda för att göra bort sig"

Ett av de största misstagen Christan Unge har gjort är då han ställde fel diagnos på en ung medvetslös man, berättar han i en intervju i P1.

Annons
Annons

– Ett väldigt, egentligen enkelt, och basalt misstag från mig som hade kunnat leda till någon väldigt hemsk, men nu gick det bra för den här patienten, säger han och erkänner att han då inte vågade prata om sitt misstag med sina kollegor.

Han menar att framförallt unga läkare är rädda för att göra bort sig inför kollegorna. Och speciellt unga killar har en tendens att köra på lite för snabbt, lite tunnelseende, förklarar han.

Annons
Annons

Undvika att fler gör samma misstag

– När man blir äldre och har jobbat i några år så inser man att man måste delge de här misstagen för att också föregå med gott exempel till just de yngre läkarna, det är ju superviktigt, säger Christan Unge.

Det handlar om att jobba med arbetskulturen och ”visa sig mänskliga” för varandra, vilket i sin tur bidrar till att fler kan undvika att göra samma misstag, menar han.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6884152

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons