Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

GI-kost minskar insulinkänsligheten

Mat med lågt GI-index visade sig inte ge några gynnsamma effekter på insulinkänslighet, jämfört med mat med snabbare kolhydrater i en ny studie. Snarare blev effekterna negativa.
Annons

Glykemiskt index (GI) är ett mått för hur mycket blodsockret höjs efter att man ätit ett visst livsmedel. I en studie gjord vid University of Colorado fick 163 överviktiga personer äta enligt olika dieter under fyra perioder om fem veckor vardera, skriver Dagens Medicin. Alla dieter innehöll magra kött- och mejeriprodukter, mycket frukt och grönt samt fullkornsprodukter, men skilde sig åt genom att ha lågt eller högt kolhydratinnehåll samt lågt eller högt glykemiskt index.

Vanligen anses ett lågt GI-värde vara bra eftersom det minskar insulinpåslaget. Men resultatet visade på motsatt effekt.

Annons
Annons

När testpersonerna fick äta kolhydratrik mat med lågt GI-index fick de 20 procent sämre insulinkänslighet, jämfört med kolhydratrik kost med högt GI-index. Kosten med lågt GI-index gav också 6 procent högre nivåer av det onda LDL-kolesterolet.

När testpersonerna istället fick äta mat med lågt kolhydratinnehåll medförde inte lågt GI-index några andra fördelar än en sänkning med 5 procent av triglycerider (som bland annat kan bidra till åderförfettning). 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/12/16/ingen-effekt-av-mat-med-lagt-gi-index/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.