Komjölk ökar inte risken för barndiabetes
En ny studie visar att komjölk i modersmjölksersättning inte har någon koppling till typ 1-diabetes, vilket tidigare har varit en uppfattning inom forskningen. "Det innebär att det finns något i vår livsmiljö som ökar risken att insjukna", säger professor Mikael Knip, ansvarig för studien.
Den aktuella studien omfattar drygt 2 000 barn från 15 olika länder med genetisk risk för diabetes. Hälften av barnen fick vanlig modersmjölkersättning medan den andra hälften fick ersättning med förändrade komjölksproteiner. Barnen följdes sedan under 15 år.
Det visade sig att komjölk i modersmjölksersättning inte ökade förekomst av diabetes hos barnen, jämfört med den andra gruppen.
– Om vår arbetshypotes skulle fungerat så skulle det varit en säker metod att förebygga diabetes, det är viktigt eftersom typ 1-diabetes hos barn har ökat väldigt mycket de senaste 50–60 åren. Det innebär att det finns något i vår livsmiljö som ökar risken att insjukna, säger Mikael Knip, professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet och ansvarig för studien.
Förkylningsvirus potentiell orsak
En hypotes är att coxsackievirus ligger bakom ökningen av typ 1-diabetes och ett vaccin är redan på gång.
– Det är ett projekt som är på gång. Utvecklingen har startat och i bästa scenariet finns ett vaccin om sex sju år som kan användas, säger Mikael Knip.
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6853763