Nyhet | Diabetes

Ny forskning: Finns fem olika diabetestyper

Uppdelningen av typ 1 och typ 2 diabetes är allt för snäv, menar forskare som nu presenterar fem diabetestyper. Uppdelningen skulle göra det lättare att skräddarsy behandling och undvika diabeteskomplikationer. Det framgår i publikationen i Lancet Diabetes and Endocrinology, som Läkartidningen lyfter fram.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det handlar om diabetes som debuterar i vuxen ålder, som forskarna nu delar in i fyra distinkta subtyper samt en autoimmun form. Alla ska ha olika sjukdomsutveckling och olika risk för diabeteskomplikationer. Något som visade sig när forskarna analyserade data för omkring 15 000 patienter över 18 år med nydebuterad diabetes i Sverige och Finland.

Patientfall: Överviktig kvinna, 54 år, med tablettbehandlad diabetes sedan flera år. Vad gör du?

Parametrar som ålder, BMI, långtidsblodsockret HbA1c, betacellsfunktion, insulinresistens och förekomst av antikroppar togs med i analysen. Forskarna gjorde även genetiska analyser och jämförde sjukdomsutveckling, behandling och komplikationer.

– Det finns evidens för att tidig behandling vid diabetes är avgörande för att förhindra komplikationer som förkortar livslängden. Att diagnostisera diabetes mer exakt kan ge oss värdefulla insikter om hur den kommer att utvecklas med tiden och förutse och behandla komplikationer innan de utvecklas, säger han i ett pressmeddelande, sägerprofessor Leif Groop, bland annat verksam vid Lunds universitet och en av dem står bakom studien.

Annons
Annons

Tre allvarliga former av diabetes

Forskarna kunde identifiera tre allvarliga och två lindriga diabetesformer – alla genetiskt distinkta.

En av de allvarliga formerna kallar forskarna typ 3 diabetes, vilken innebär allvarlig insulinresistens med hög risk för njurkomplikationer. Ännu en allvarlig form, typ 2 diabetes, innebär insulinbrist med dålig metabol kontroll. Den sista svåra formen fick namnet typ 1 diabetes, eller allvarlig autoimmun diabetes.

De andra två diabetestyperna, typ 5 och 4, är betydligt mer lindriga. Den vanligaste formen är typ 5 diabetes och är åldersrelaterad. Detta sågs hos 39 till 47 procent av patienterna. Typ 4 diabetes innebär lindrig fetmarelaterad diabetes.

Annons
Annons

Behandla subgrupperna olika

Enligt forskarna var det få patienter som fick en lämplig behandling utifrån sin risk för komplikationer med mera. Därför drar de slutsatsen att det med dagens klassificering av diabetes inte är möjligt att skräddarsy behandlingen på ett bra sätt.

Samtidigt betonar de att ytterligare studier behövs för att testa och förfina de fem typerna av diabetes, då man även inkluderar information så som blodlipider, blodtryck och genetisk riskscore.

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/03/Svenska-forskare-vill-se-ny-klassificering-av-diabetes-hos-vuxna/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons