Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Ökad risk för typ 2-diabetes vid ökad konsumtion av rött kött

Det råder ett samband mellan ökad konsumtion av rött kött över tid och risk för typ 2-diabetes, visar en studie publicerad i JAMA Internal Medicine. Tidigare studier har visat att personer som äter rött kött löper ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, men ingen har tidigare studerat effekten av kostförändringar över tid.
Annons

Det råder ett samband mellan ökad konsumtion av rött kött över tid och risk för typ 2-diabetes, visar en studie publicerad i JAMA Internal Medicine. Tidigare studier har visat att personer som äter rött kött löper ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, men ingen har tidigare studerat effekten av kostförändringar över tid.

Studien bygger på långtidsdata från Harvard om totalt cirka 150 000 personer under i genomsnitt 20 år. Deltagarna har via frågeformulär besvarat frågor kring livsstil samt uppkomst av nydebuterade sjukdomar. Frågor om konsumtion av rött kött ställdes vart fjärde år. Incidensen av typ 2-diabetes mättes via självrapportering och bekräftades av ett kompletterande formulär med frågor om symtom, diagnostiska test samt behandling.

Annons
Annons

Författarna bakom studien betonar att det, trots försök till att korrigera för anledningar till varför deltagarna förändrat sin köttkonsumtion, inte går att utesluta att dessa förändringar skulle kunna vara en markör för större livsstilsförändringar.

Studien visade att ökad konsumtion av rött kött under en fyraårsperiod resulterade i en förhöjd risk för typ 2-diabetes under följande fyraårsperiod, oberoende av ursprunglig konsumtion och andra livsstilsfaktorer. Studien visade även att en minskad konsumtion av rött kött kunde associeras med lägre incidens av typ 2-diabetes vid långtidsuppföljning.

Resultatet styrker sambandet mellan rött kött och typ 2-diabetes och bidrar med kunskap om att minskad konsumtion tycks vara gynnsam för att förebygga typ 2-diabetes.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Lakartidningen.se - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2013/07/Mer-rott-kott-okar-risken-for-typ-2-diabetes/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.