Sambandet mellan fibromyalgi och tarmsjukdom kartlagt
En ny studie, publicerad i tidskriften Pain, bekräftar sambandet mellan fibromyalgi och gastroesofageal refluxsjukdom. Därför rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, och vise versa.
Fibromyalgi tenderar till att samexistera med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och i en ny studie undersökte forskarna orsaken bakom detta samband. Studien omfattade över 35 000 patienter med fibromyalgi och mer än 34 500 patienter med GERD, som jämfördes med varandra samt en kontrollgrupp. Forskarna tog även hänsyn till faktorer som kön, ålder, samsjuklighet och mediciner.
Resultat visar att den totala förekomsten av gastroesofageal refluxsjukdom var 1,6 gånger större i fibromyalgigruppen än hos kontrollgruppen. Sannolikheten för att en person med gastroesofageal refluxsjukdom även drabbas av fibromyalgi är enligt resultatet 1,5 gånger större än hos personer utan GERD. Resultatet bekräftar tidigare forskning.
Stress och läkemedel kan bidra
Orsakssambandet är fortfarande inte definierat men forskarna menar på att depression och stress kan vara bakomliggande faktorer, speciellt när det gäller utvecklingen av gastroesofageal refluxsjukdom hos patienter med fibromyalgi. Det gäller stressen i att försöka hantera kronisk smärta och andra symptom som framkallar en ökad känslighet för syra i matstrupen, menar forskarna, och pekar även på den ökade förekomsten av Irritabel tarmsyndrom (IBS) hos fibromyalgipatienter. Dock ska det poängteras att alla personer med halsbränna inte har GERD.
För patienter med GERD menar forskarna att det är andra faktorer som spelar in vid den ökade risken för fibromyalgi, till exempel kan användandet av NSAID-preparat ha betydelse.
Uppmärksam på symtom
Det krävs dock mer forskning för att undersöka orsakssambandet men forskarna hoppas att studien kan bidra till att öka medvetenheten om att fibromyalgi tenderar till att samexistera med gastroesofageal refluxsjukdom.
Som en start rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, liksom att vara uppmärksam på fibromyalgi hos patienter med gastroesofageal refluxsjukdom.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Mikroskopisk kolit
Tillstånden karakteriseras av ihållande vattnig, oblodig diarré med normala eller nästan normala slemhinnor observerade vid koloskopi och utan röntgenologiska förändringar, men ganska typiska histopatologiska förändringar.
-
3 oväntade levercancerpatienter
Det finns viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.
-
ASCO: största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från världens största cancerkongress.
-
Patientfall: Äldre kvinna med symtom på tarmcancer
Att diagnostisera kolorektalcancer i ett tidigt skede av sjukdomen är ofta en stor utmaning. Symtomen kan även variera beroende på var i tarmen som tumören sitter. Här kan du ta del av ett patientfall om kolorektalcancer för att öka din kunskap kring symtom, utredning och behandling.
-
Kolonvolvulus
-
Neuroendokrina tumörer (NET)
Neuroendokrina tumörer förekommer framförallt i mag-tarmkanalen och incidensen i Sverige är 400–500 nya fall årligen.
-
Eosinofil esofagit
Eosinofil esofagit innebär en långvarig inflammation i matstrupen. Tillståndet förekommer hos cirka 3 000 personer i Sverige och förekomsten verkar öka.