Sambandet mellan fibromyalgi och tarmsjukdom kartlagt
En ny studie, publicerad i tidskriften Pain, bekräftar sambandet mellan fibromyalgi och gastroesofageal refluxsjukdom. Därför rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, och vise versa.
Fibromyalgi tenderar till att samexistera med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och i en ny studie undersökte forskarna orsaken bakom detta samband. Studien omfattade över 35 000 patienter med fibromyalgi och mer än 34 500 patienter med GERD, som jämfördes med varandra samt en kontrollgrupp. Forskarna tog även hänsyn till faktorer som kön, ålder, samsjuklighet och mediciner.
Resultat visar att den totala förekomsten av gastroesofageal refluxsjukdom var 1,6 gånger större i fibromyalgigruppen än hos kontrollgruppen. Sannolikheten för att en person med gastroesofageal refluxsjukdom även drabbas av fibromyalgi är enligt resultatet 1,5 gånger större än hos personer utan GERD. Resultatet bekräftar tidigare forskning.
Stress och läkemedel kan bidra
Orsakssambandet är fortfarande inte definierat men forskarna menar på att depression och stress kan vara bakomliggande faktorer, speciellt när det gäller utvecklingen av gastroesofageal refluxsjukdom hos patienter med fibromyalgi. Det gäller stressen i att försöka hantera kronisk smärta och andra symptom som framkallar en ökad känslighet för syra i matstrupen, menar forskarna, och pekar även på den ökade förekomsten av Irritabel tarmsyndrom (IBS) hos fibromyalgipatienter. Dock ska det poängteras att alla personer med halsbränna inte har GERD.
För patienter med GERD menar forskarna att det är andra faktorer som spelar in vid den ökade risken för fibromyalgi, till exempel kan användandet av NSAID-preparat ha betydelse.
Uppmärksam på symtom
Det krävs dock mer forskning för att undersöka orsakssambandet men forskarna hoppas att studien kan bidra till att öka medvetenheten om att fibromyalgi tenderar till att samexistera med gastroesofageal refluxsjukdom.
Som en start rekommenderar forskarna att rutinmässigt fråga fibromyalgipatienter om magtarmbesvär, liksom att vara uppmärksam på fibromyalgi hos patienter med gastroesofageal refluxsjukdom.
-
Patientfall: Äldre kvinna med symtom på tarmcancer
Att diagnostisera kolorektalcancer i ett tidigt skede av sjukdomen är ofta en stor utmaning. Symtomen kan även variera beroende på var i tarmen som tumören sitter. Här kan du ta del av ett patientfall om kolorektalcancer för att öka din kunskap kring symtom, utredning och behandling.
-
Dysfagi (ät- och sväljsvårigheter)
Dysfagi är ett symtom och utgör ett samlingsbegrepp för ät- och sväljsvårigheter. Denna medicinska översikt avser förvärvad dysfagi hos vuxna, inte medfödda missbildningar som kan innebära olika ät- och sväljsvårigheter.
-
IBD-patienter vittnar om bristande information om behandling
Det finns ingen behandling som passar alla patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Dessutom visar ny forskning att tarmfloran hos dessa patienter förändras över tid – den behandling som passar nu kanske inte gör det om ett år. Något som gör det extra viktigt att involvera patienten genom att diskutera behandlingsalternativ och sätta upp mål.
-
Professor: Jag vill lyfta den farliga tystnaden kring tarmcancer
Trots flera medicinska framsteg inom forskningen för kolorektalcancer har inte Socialstyrelsen uppdaterat de nationella riktlinjerna sedan 2014. Något som gör att de på flera håll inte följs. Dessutom saknas nya uppföljande patientstudier. Det är en av de viktigaste frågorna i cancervården just nu, menar Mef Nilbert, professor onkologi.
-
Biosimilarer
Läkemedel som utgörs av proteiner som produceras av levande organismer, vilket skiljer preparaten från generiska produkter som framställs genom kemisk syntes. Biosimilarer är biologiska läkemedel som till stor del liknar originalläkemedlen.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Kolorektalcancer (tjock- och ändtarmscancer)
En vanligt förekommande cancerform i Sverige, och i stora delar av världen, samt den tredje vanligaste orsaken till cancerdöd. Kolorektalcancer har varit modell för studier om canceruppkomst och under de senaste decennierna har stora framgångar gjorts i diagnostik och behandling med minskad dödlighet.
-
Patienter med Crohns ska bli symtomfria
Istället för att bli bättre strävar sjukvården idag efter att IBD-patienten ska bli symtomfri – samtidigt som behandlingen succesivt ska trappas ned. Det är en utmaning, likaså att hitta verktyg för prognostisering och markörer för aggressiv sjukdom. Detta diskuteras under Gastrodagarna den 17-19 maj och på plats och föreläser är överläkaren Jonas Halfvarson.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu