Dörren på glänt för B-vitamin vid kognitiv svikt
Det finns idag ingen etablerad farmakologisk behandling vid lindrig kognitiv svikt. B-vitamin har prövats och tycks vara ofarligt och dessutom billigt och enkelt. Netdoktors expert Johan Lökk väljer därför själv att förhålla sig pragmatiskt till vitamintillskott vid kognitiv svikt.
Lindrig kognitiv svikt, mild cognitive impairment, MCI, är ett tillstånd med försämrad tankeverksamhet och minne. Patienten försämras ofta över tid och tillståndet betraktas som ett förstadium till demens. Hälften av personerna med MCI får demens inom fem år medan det också finns patienter som faktiskt förbättras över tid.
– I dagsläget har vi ingen behandling att erbjuda. Det gör att man känner sig handfallen som doktor, säger Johan Lökk, professor och överläkare vid geriatriska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.
En teori är att det finns en koppling mellan MCI och låga nivåer av B-vitaminerna B6, folat och B12. Brist på B-vitamin leder till höga värden av aminosyran homocystein som i sin tur kan påverka nervceller negativt. Äldre personer har också ofta svårare att tillgodogöra sig vitaminer i maten. Minskad aptit, interaktioner med läkemedel samt varmhållning av mat kan leda till en vitaminbrist.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om ventrombos >>
Minskade atrofi
I Vitacog-studien kunde behandling med B-vitamin minska hjärnatrofin med 30 procent hos personer med MCI. Om homocysteinnivåerna var förhöjda från början var effekten ännu bättre. I en uppföljande studie gav ett dagligt B-vitaminintag under två år en sjufaldig minskning av atrofin av de gråa substanserna i hjärnan som har betydelse för kognition. Dessutom kunde forskarna visa att minnet förbättrades hos vissa patienter.
Men dessa studier ger ändå inget slutgiltigt svar om B-vitamintillskott vid MCI.
– Tidigare interventionsstudier med B-vitaminer, där man visat en samvariation mellan homocystein och demens, har inte varit så upplyftande då man inte sett någon positiv effekt. Ett tag betraktades homocystein ungefär som det nya kolesterolet, som nästan alla skulle behandlas för. Man har till exempel testat att behandla höga homocysteinvärden med B-vitamin efter hjärtinfarkt också, men där visade sig extra B-vitamin till och med vara farligt. Den dörren har gått igen. Men dörren står fortfarande på glänt för B-vitaminer vid MCI.
Uteslut andra problem
Så länge som andra problem som också är relaterade till höga homocysteinvärden, till exempel njursvikt eller tyreoideasjukdom, har uteslutits, tycker han själv att man ska förhålla sig pragmatiskt till B-vitaminer vid MCI.
– Det är ofarligt, billigt och enkelt och vi har ingenting annat att erbjuda. Man behöver inte ge det till var och varannan patient med MCI, men man kan kanske pröva för de patienter som har måttligt förhöjda värden av homocystein, det är just för de patienterna man sett bäst effekt.
Det gäller också att se upp så att patienten inte har cancer eftersom folat kan underblåsa en pågående tumörsjukdom.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Har Bengt förmaksflimmer?
Din patient beskriver sitt allmäntillstånd som bra förutom att han de senaste fyra månaderna har upplevt konditionsnedsättning och ökad andfåddhet. Undersökningen pekar på förmaksflimmer. Hur hjälper du Bengt på bästa sätt?
-
Beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD)
Nästan alla med demens upplever BPSD under sjukdomsförloppet. BPSD som dominerar vid Alzheimers sjukdom är passivitet, depression och ångest.
-
Osteoporos
Osteoporos är ett tillstånd som karakteriseras av två olika förändringar i skelettet: minskad mängd benmassa och förändrad mikroarkitektur i benet. Detta leder tillsammans till en minskad hållfasthet i benet vilket i sin tur ger en ökad risk för fraktur.
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och experter går ut och varnar för vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu