Dörren på glänt för B-vitamin vid kognitiv svikt
Det finns idag ingen etablerad farmakologisk behandling vid lindrig kognitiv svikt. B-vitamin har prövats och tycks vara ofarligt och dessutom billigt och enkelt. Netdoktors expert Johan Lökk väljer därför själv att förhålla sig pragmatiskt till vitamintillskott vid kognitiv svikt.
Lindrig kognitiv svikt, mild cognitive impairment, MCI, är ett tillstånd med försämrad tankeverksamhet och minne. Patienten försämras ofta över tid och tillståndet betraktas som ett förstadium till demens. Hälften av personerna med MCI får demens inom fem år medan det också finns patienter som faktiskt förbättras över tid.
– I dagsläget har vi ingen behandling att erbjuda. Det gör att man känner sig handfallen som doktor, säger Johan Lökk, professor och överläkare vid geriatriska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.
En teori är att det finns en koppling mellan MCI och låga nivåer av B-vitaminerna B6, folat och B12. Brist på B-vitamin leder till höga värden av aminosyran homocystein som i sin tur kan påverka nervceller negativt. Äldre personer har också ofta svårare att tillgodogöra sig vitaminer i maten. Minskad aptit, interaktioner med läkemedel samt varmhållning av mat kan leda till en vitaminbrist.
Minskade atrofi
I Vitacog-studien kunde behandling med B-vitamin minska hjärnatrofin med 30 procent hos personer med MCI. Om homocysteinnivåerna var förhöjda från början var effekten ännu bättre. I en uppföljande studie gav ett dagligt B-vitaminintag under två år en sjufaldig minskning av atrofin av de gråa substanserna i hjärnan som har betydelse för kognition. Dessutom kunde forskarna visa att minnet förbättrades hos vissa patienter.
Men dessa studier ger ändå inget slutgiltigt svar om B-vitamintillskott vid MCI.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Tidigare interventionsstudier med B-vitaminer, där man visat en samvariation mellan homocystein och demens, har inte varit så upplyftande då man inte sett någon positiv effekt. Ett tag betraktades homocystein ungefär som det nya kolesterolet, som nästan alla skulle behandlas för. Man har till exempel testat att behandla höga homocysteinvärden med B-vitamin efter hjärtinfarkt också, men där visade sig extra B-vitamin till och med vara farligt. Den dörren har gått igen. Men dörren står fortfarande på glänt för B-vitaminer vid MCI.
Uteslut andra problem
Så länge som andra problem som också är relaterade till höga homocysteinvärden, till exempel njursvikt eller tyreoideasjukdom, har uteslutits, tycker han själv att man ska förhålla sig pragmatiskt till B-vitaminer vid MCI.
– Det är ofarligt, billigt och enkelt och vi har ingenting annat att erbjuda. Man behöver inte ge det till var och varannan patient med MCI, men man kan kanske pröva för de patienter som har måttligt förhöjda värden av homocystein, det är just för de patienterna man sett bäst effekt.
Det gäller också att se upp så att patienten inte har cancer eftersom folat kan underblåsa en pågående tumörsjukdom.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Ett steg närmare godkännande av omtalad Alzheimerterapi
Läkemedelsföretaget Eisai har ansökt om ett godkännande i EU gällande Alzheimerläkemdlet lekanemab.
-
Ökad risk för snusare att dö i förtid
Snusare löper högre risk att dö en för tidig död jämfört med personer som inte snusar. Dödligheten kan inte förklaras av socioekonomiska faktorer. Det visar den hittills största studien i ämnet som någonsin gjorts.