Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Geriatrik

Nytt svenskt läkemedel kan bromsa alzheimer

Ny data som publicerats kring ett svenskt läkemedel mot alzheimer, visar bromsande effekt på sjukdomen. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-11-30

Annons

Det svenskutvecklade läkemedlet lecanemab har enligt nyligen publicerade data visat goda resultat vad gäller att bromsa försämringen hos personer med alzheimer. Datan bekräftar därmed tidigare information gällande läkemedlets positiva effekt. 

I studien testades lecanemab på 1 800 personer med tidig alzheimer. Deltagarna fick infusioner av läkemedlet eller placebo varannan vecka. Vid uppföljning 18 veckor senare kunde man konstatera att behandlingen bromsat förloppet bland patienterna. Även om den kognitiva försämringen var ett faktum i båda grupperna sågs i lecanemab-gruppen en 27 procentig minskning av försämringen jämfört med placebogruppen.  

Stormigt kring läkemedlet efter dödsfall 

Samtidigt har det också stormat en hel del kring läkemedlet och bara de senaste dagarna har det ifrågasatts från flera håll efter att två dödsfall rapporterats med eventuell koppling till substansen – något som det ansvariga läkemedelsföretaget i ett uttalande menar inte är troligt. 

Annons
Annons

Forskarnas sammantagna slutsats är dock att det behövs längre studier för att mer säkert fastställa effekten och säkerhetsprofilen för behandlingen.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ska i början av januari ta ställning till en ansökan om accelererat godkännande av lecanemab mot Alzheimers sjukdom.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/data-om-lecanemab-publicerade/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.