Nytt svenskt läkemedel kan bromsa alzheimer
Ny data som publicerats kring ett svenskt läkemedel mot alzheimer, visar bromsande effekt på sjukdomen.
Det svenskutvecklade läkemedlet lecanemab har enligt nyligen publicerade data visat goda resultat vad gäller att bromsa försämringen hos personer med alzheimer. Datan bekräftar därmed tidigare information gällande läkemedlets positiva effekt.
I studien testades lecanemab på 1 800 personer med tidig alzheimer. Deltagarna fick infusioner av läkemedlet eller placebo varannan vecka. Vid uppföljning 18 veckor senare kunde man konstatera att behandlingen bromsat förloppet bland patienterna. Även om den kognitiva försämringen var ett faktum i båda grupperna sågs i lecanemab-gruppen en 27 procentig minskning av försämringen jämfört med placebogruppen.
Stormigt kring läkemedlet efter dödsfall
Samtidigt har det också stormat en hel del kring läkemedlet och bara de senaste dagarna har det ifrågasatts från flera håll efter att två dödsfall rapporterats med eventuell koppling till substansen – något som det ansvariga läkemedelsföretaget i ett uttalande menar inte är troligt.
Forskarnas sammantagna slutsats är dock att det behövs längre studier för att mer säkert fastställa effekten och säkerhetsprofilen för behandlingen.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ska i början av januari ta ställning till en ansökan om accelererat godkännande av lecanemab mot Alzheimers sjukdom.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/data-om-lecanemab-publicerade/
Källor
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Ett steg närmare godkännande av omtalad Alzheimerterapi
Läkemedelsföretaget Eisai har ansökt om ett godkännande i EU gällande Alzheimerläkemdlet lekanemab.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Lewy body-demens
Lewy body-demens kännetecknas av framträdande fluktuationer i uppmärksamhet och vakenhet.