Ökad risk för snusare att dö i förtid
Snusare löper högre risk att dö en för tidig död jämfört med personer som inte snusar. Dödligheten kan inte förklaras av socioekonomiska faktorer. Det visar den hittills största studien i ämnet som någonsin gjorts.
Hjärt-kärlsjukdomar en vanlig dödsorsak
Studien visar bland annat att snusare löper 28 procent högre risk än icke-snusare att dö i förtid. Både Hjärt-kärlsjukdomar och cancersjukdom kunde kopplas till den förhöjda dödligheten bland snusarna. Före detta snusare hade också en förhöjd risk, även om den var lägre än bland aktiva snusare. Studien är den hittills största i sitt slag i världen. Studien visar vidare en förhöjd risk oavsett socioekonomisk status.
Orsaken ännu inte känd
Exakt på vilket sätt som snusandet orsakar högre dödlighet är ännu inte känt. Men exempel på fynd med negativ hälsopåverkan som gjordes bland snusarna var något ökad testosteronnivå och lägre nivå av D-vitamin. Samtidigt var nivån av en inflammatorisk markör i blodet till och med något lägre än för icke-snusare, vilket då snarare skulle kunna ses som hälsofördel.
– Det återstår att ta reda på mer om på vilket sätt som snus orsakar ökad dödlighet och om riskerna kan förebyggas. Men helt klart är att snus inte är ofarligt, även om cigarettrökning givetvis är ännu värre, säger Marja Lisa Byhamre.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Umeå Universitet - http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1708504&dswid=4806
Källor
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Ett steg närmare godkännande av omtalad Alzheimerterapi
Läkemedelsföretaget Eisai har ansökt om ett godkännande i EU gällande Alzheimerläkemdlet lekanemab.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Lewy body-demens
Lewy body-demens kännetecknas av framträdande fluktuationer i uppmärksamhet och vakenhet.