Pneumoni: Därför drabbas äldre av höga vaccinkostnader
Förekomsten av pneumoni är tydligt åldersrelaterad, med högst antal fall hos små barn och vuxna över 65 år. Risken för allvarlig sjukdom och komplikationer är högst i de äldsta åldersgrupperna. Idag täcks pneumokockvaccination bara av Folkhälsomyndighetens icke-bindande rekommendation. Något som gör att antalet vaccinerade skiljer sig stort runt om i landet.

Individer med vissa sjukdomar och tillstånd löper en ökad risk för att drabbas av pneumokocksjukdomar men också för att få en allvarlig och livshotande sådan, så som svår lunginflammation, blodförgiftning och andra allvarliga infektionstillstånd. Dessa individer tillhör riskgrupper och ska erbjudas vaccination.
Omkring hälften av alla personer i Sverige som är 65 år eller äldre ingår i någon av de medicinskt definierade riskgrupperna. Samtidigt blir risken för allvarlig och livshotande pneumokocksjukdom också större med åldern, oavsett andra riskfaktorer. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten, samt fler föreningar, alla som är 65 år eller äldre att ta vaccin mot pneumokocker. Det finns två kommersiellt tillgängliga vaccin i Sverige och för att få ett heltäckande skydd rekommenderar myndigheten att ta båda. Men enligt svensk lagstiftningens uppfyller inte gruppen 65 plus de kriterier som krävs för att ingå i ett särskilt vaccinationsprogram – till skillnad från resterande riskgrupper.
LÄS ÄVEN: Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation
"Ingen anser att regionala program är bra"
Under 2009 infördes allmän pneumokockervaccination av alla spädbarn nationellt. Men för personer över 65 år är vaccinet enbart subventionerat på vissa håll i landet och skillnaderna gällande kostnad och tillgång är stora.
– Ett nationellt vaccinationsprogram bidrar till jämlik hälsa och möjligheter att följa upp. Ingen anser att regionala program, som innebär olika tillgångar, är bra, säger Ann Lindstrand, chef vid enheten för Vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Men för att ett vaccin ska ingå i ett nationellt program ska det uppfylla de tre kriterier som beskrivs i smittskyddslagstiftningen, nämligen:
- Effektivt förhindra smittspridning eller minska sjukdomsbördan av smittsamma sjukdomar i befolkningen eller vissa grupper av befolkningen
- Vara samhällsekonomiskt kostnadseffektiv
- Vara hållbar från etiska och humanitära utgångspunkter.
– För friska över 65 år är inte pneumokockervaccin försvarbart ekonomiskt. Men man kan tänka sig att det kan förändras längre fram, säger Ann Lindstrand.
Den ekonomiska aspekten gör att det förblir upp till varje landsting/region och kommun att besluta om hur och i vilken omfattning de ska implementera Folkhälsomyndighetens rekommendationer och subventionera vaccin mot pneumokocker för de äldre.
Källa: SVT NyheterPriset på vaccin mot pneumokocker i samtliga landsting/regioner
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Polyfarmaci hos äldre
-
Ökad risk för snusare att dö i förtid
Snusare löper högre risk att dö en för tidig död jämfört med personer som inte snusar. Dödligheten kan inte förklaras av socioekonomiska faktorer. Det visar den hittills största studien i ämnet som någonsin gjorts.
-
Nytt svenskt läkemedel kan bromsa alzheimer
Ny data som publicerats kring ett svenskt läkemedel mot alzheimer, visar bromsande effekt på sjukdomen.