Äldreomsorgens förebyggande arbete brister på flera håll i landet
Det råder stora skillnader i hur kommunerna arbetar med att förebygga undernäring, fallskador, trycksår och nedsatt munhälsa hos äldre. Det visar resultaten ur Socialstyrelsens nya öppna jämförelser av vård och omsorg om äldre.
– Undernäring, fallskador, trycksår och ohälsa i munnen är risker som påverkar välmåendet och livskvaliteten mycket. De hänger ihop med varandra – för lite näring ökar till exempel risken att falla. För att säkerställa att en åtgärd gör skillnad är det viktigt att den följs upp systematiskt, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Resultaten ur Socialstyrelsens nya öppna jämförelser av vård och omsorg om äldre visar genomgående stora skillnader mellan kommunerna. I vissa kommuner har samtliga av de äldre som får hemsjukvård, och bedöms vara i riskzonen för något av de fyra områdena som nämnts ovan, fått en förebyggande åtgärd. I andra kommuner har ingen fått det. När det kommer till äldre på särskilt boende är variationen mellan kommunerna 5–95 procent.
Stärka det förebyggande arbetet
Några exempel på åtgärder är träning, hudvård, översyn av läkemedel och hjälpmedel för att underlätta måltiderna. En åtgärd ska ha följts upp och registrerats i kvalitetsregistret Senior alert för att vara godtagbar.
Nationellt är det mindre än 50 procent av äldre med hemsjukvård som har fått en förebyggande åtgärd, som följts upp. På särskilt boende ligger rikssnittet på omkring 60 procent.
Pressmeddelandet lyfter att det är viktigt att kommuner som ligger lågt analyserar sina resultat lokalt för att identifiera orsaken och hur de kan stärka det förebyggande arbetet.
Personalkontinuiteten – extra viktig fråga i år
I jämförelserna tittade man även på hur många olika personer från hemtjänsten som de äldre möter. Något som är särskilt relevant det senaste året med tankte på pandemin. Resultatet visade ett genomsnitt på 15 olika personal under en 14-dagarsperiod. Även på den här punkten var skillnaderna stora mellan kommunerna, från 7 i en del kommuner till 23 i andra.
– Personalkontinuiteten påverkar kvaliteten i omsorgen och för många äldre kan det skapa otrygghet att få besök av ett stort antal personer i sitt hem. Vi vet att hög personalomsättning har varit en utmaning för många kommuner under pandemin. Men av smittskyddsskäl är det just nu särskilt viktigt att den äldre träffar så få som möjligt, säger Michaela Prochazka.
Jämförelserna innehåller även uppgifter om den palliativa vården i livets slutskede. De visar bland annat att 76 procent av dem med hemtjänst och på särskilt boende har fått ett dokumenterat brytpunktssamtal.
Myndigheten understryker dock att uppgifterna omfattar andra halvan 2019 samt första halvan av 2020, vilket gör att de inte ger en bild av den palliativa vården under pandemin. De kommer titta närmare på detta under våren.
Om jämförelsen för äldreomsorgens förebyggande arbete:
Det är elfte året i rad som Socialstyrelsen publicerar öppna jämförelser av kommunernas vård och omsorg till personer från 65 år och uppåt. Utifrån ett 40-tal mått presenterar jämförelserna en bred bild av vården och omsorgen på riks- läns- och kommunnivå.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/aldreomsorgens-forebyggande-arbete-skiljer-stort-over-landet/
Källor
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Pneumokocksjukdom - här är riskgruppen där många saknar skydd
Region Norrbotten såg flera vinster i att vaccinera alla 65-plussare mot pneumokocker och valde att inte vänta på ett nationellt beslut - nu drygt två år senare konstaterar smittskyddsläkaren Anders Nystedt att efterfrågan på vaccin är stor.
-
Har Bengt förmaksflimmer?
Din patient beskriver sitt allmäntillstånd som bra förutom att han de senaste fyra månaderna har upplevt konditionsnedsättning och ökad andfåddhet. Undersökningen pekar på förmaksflimmer. Hur hjälper du Bengt på bästa sätt?
-
Beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD)
Nästan alla med demens upplever BPSD under sjukdomsförloppet. BPSD som dominerar vid Alzheimers sjukdom är passivitet, depression och ångest.
-
Osteoporos
Osteoporos är ett tillstånd som karakteriseras av två olika förändringar i skelettet: minskad mängd benmassa och förändrad mikroarkitektur i benet. Detta leder tillsammans till en minskad hållfasthet i benet vilket i sin tur ger en ökad risk för fraktur.
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och experter går ut och varnar för vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu