Alzheimers – nytt sätt att ställa diagnos i primärvården
Den nya metoden kan leda till förbättrad behandling för Alzheimers-patienterna och fler studier kring bromsande läkemedel. Nu ska 15 vårdcentraler inom primärvården testa metoden, som är ett enkelt blodprov.
En tidigare studie, som letts av forskare från Lunds Universitet, visar att ett blodprov är lika träffsäkert som de dyra och komplicerade metoder som idag används för att diagnostisera Alzheimers sjukdom. Dessutom går det att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu ska alltså 15 vårdcentraler inom primärvården testa den nya metoden på totalt 600 patienter.
– Än så länge är drygt 70 personer med, och de som får frågan om de vill delta är personer som har problem med minnet eller andra tankefunktioner. I studien provar vi ut nya minnestester och patienterna får lämna blodprov. Sedan följer vi upp dem på minneskliniken och fastställer vad det rör sig om för sjukdom, säger Sebastian Palmqvist, överläkare och docent vid enheten för klinisk minnesforskning vid Lunds Universitet, i ett pressmeddelande.
En revolution för tidig behandling
Genom att mäta proteinet P-tau217 i blodet visar Lundaforskarna att det går att urskilja Alzheimers från andra demenssjukdomar. Dessutom såg forskarna att proteinet, vid en viss typ av Alzheimers, ökar i blodet redan 20 år innan minnesproblem utvecklats.
– Det har länge varit en slags ”holy grail” inom forskningen att få fram ett blodprov som underlättar för diagnostiken av Alzheimers. Hittills har det varit svårt att få till en bra diagnostik av sjukdomen, av två skäl. Dels så stämmer symptomen in på många andra sjukdomar. Och dels så måste man använda dyra och komplicerade instrument som inte finns i primärvården, för att öka den diagnostiska träffsäkerheten, säger Sebastian Palmqvist, i ett pressmeddelandet.
Den nya metoden öppnar upp för att fler personer får möjlighet till en korrekt diagnos, rätt omhändertagande och symtomlindrande behandling. Det kan även leda till fler studier för nya läkemedel.
- Life-Time - https://www.life-time.se/forskning/blodprov-ska-upptacka-alzheimers/
Källor
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Parkinsons sjukdom
Med dagens behandlingsmöjligheter verkar inte mortaliteten vid Parkinsons sjukdom vara förhöjd under de första tio åren, men den tycks däremot något ökad under de påföljande åren.
-
Lewy body-demens
Lewy body-demens kännetecknas av framträdande fluktuationer i uppmärksamhet och vakenhet.
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.