Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Därför får äldre minnesstörningar

Att äldre får försämrat minne kan förklaras med att ett särskilt centra i hjärnan, hippocampus, blir mer aktivt vid vila. Det innebär att området nätverkar mindre effektivt med andra hjärnregioner när vi försöker minnas.

Publicerad den: 2014-11-28

Annons

Hippocampus är ett område i hjärnan som är viktigt för att vi ska kunna lära oss nya saker, och även minnas dessa. Tidigare forskning har visat att det sker en aktivitetsförändring i hippocampus när vi blir äldre, men hur det påverkar minnesfunktionen har länge varit okänt.

Men nu har forskare vid Umeås universitet upptäckt att äldre har en förhöjd aktivitet i olika hippocampusområden vid vila. Något som troligtvis beror på åldersrelaterad påverkan på nervbanorna som kopplar samman hippocampus med andra områden i hjärnan.  

Annons
Annons

Forskarna kom fram till detta efter att ha undersökte hjärnorna hos 339 personer i vila. Deltagarna var i åldrarna 25 till 80 år och fick genomgå en resting-state fMRI, en funktionell magnetkameramätning av hjärnan.

Lars Nyberg, professor vid Institutionen för strålningsvetenskaper och Institutionen för integrativ medicinsk biologi, IMB, Umeå universitet, står bakom studien.

– Det vi nu kan visa är att minnesstörningar som kommer med stigande ålder sannolikt delvis beror på en process där samverkan mellan de olika hippocampusregionerna ökar. Det bidrar i sin tur till att hippocampus riskerar att isoleras från andra viktiga nätverk och centra i hjärnan. När förmågan att engagera hippocampus blir sämre, blir det allt svårare för oss att på ett optimalt sätt använda våra minnesfunktioner, exempelvis för att minnas olika händelser, säger Lars Nyberg i ett pressmeddelande från universitetet.

Annons
Annons

Studien är publicerad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/isolering-av-viktigt-hjarncentra-ger-forsamrat-minne.cid242884

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.