Nattliga uppvaknanden för blåstömning - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
Personer med nokturi upplever ofta försämrad livskvalitet, till mångt och mycket då de får en störd sömn när de vaknar upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. Psykisk påverkan, sämre immunförsvar och ibland olycksskador gör att sjukskrivningsfrekvensen och samhällskostnaderna är hög hos denna patientgrupp.
Men faktum är att nokturipatienterna ofta söker vård för sin sömnstörning utan att tänka på att urinträngningarna är orsaken, vilket gör att alla inte får rätt behandling. Därför är det extra relevant att läkare har god kännedom om nokturi. Med den bakgrunden har NetdoktorPro, tillsammans med Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset, tagit fram en webbaserad läkarutbildning där du får följa ett patientfall.
Aino Fianu Jonasson menar att engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år och pekar på hur många som har slutfört läkarutbildningen — över 400 läkare. Av dem svarade 84 procent att utbildning har varit eller kommer att vara till nytta för sin kliniska vardag.
Gå vidare till läkarutbildningen Vad vet du om nokturi? och passa på att uppdatera dig inom området.
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om psoriasisartrit, fetmakirurgi, hepatit C med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nokturi saknar tillhörighet hos läkarspecialitet
Nokturi är dels en komplikation där behandlingen riktas mot den primära orsaken, så som prostatacancer som tas omhand av urologen. Men vad händer med patienter vars nokturi är grundläggande?
-
Uppdaterade behandlingsrekommendationer för kvinnor i klimakteriet
Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för hormonbehandling av kvinnor har uppdaterats.
-
Akut bäckeninfektion och salpingit
Akut bäckeninfektion är ofta resultatet av en uppåtstigande infektion från cervix. Det förkortas ofta PID – pelvic inflammatory disease – och innefattar endometrit, salpingit, parametrit, inflammation i äggstockarna, tuboovarialabscess och/eller peritonit i nedre del av buken.
-
Intrahepatisk kolestas under graviditet, ICP
Ett tillstånd som kännetecknas av reversibel kolestas med klåda under den andra eller tredje trimestern.