Nokturi saknar tillhörighet hos läkarspecialitet
Nokturi är dels en komplikation där behandlingen riktas mot den primära orsaken, så som prostatacancer som tas omhand av urologen. Men vad händer med patienter vars nokturi är grundläggande? De blir nedprioriterade, menar NetdoktorPros urologiexpert Jan-Erik Damber.

Orsaken till nokturi är mångfasetterad. Dålig sömn orsakad av psykiatriska problem är starkt associerat till sjukdomen, även insomningssvårigheter och sömnapné. Onormalt högt vätskeintag, polydipsi, leder också till nokturi. Även obehandlad typ 2-diabetes, insipidus, hjärtinkompensation och medicinering med diuretika. De urologiska sjukdomar som kan leda till nokturi är reducerad blåskapacitet, överaktiv blåsa samt godartad prostataförstoring. I samtliga fall är nokturi en sekundär orsak som ofta blir bättre i takt att man får bukt med den primära sjukdomen. Men när nokturi är primärt är det inte lika enkelt.
– Ur det urologiska vårdperspektivet är utredning av allvarligare sjukdomar prioriterat. För patienter med endast nokturi blir det svårare att komma fram i vårdköerna. Samtidigt finns det en utbildningslucka i primärvården, säger Jan-Erik Damber, specialist i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Nokturi blir allt vanligare
Nokturi är vanligt förekommande och prevalensen ökar med åldern från cirka 10 procent i 40 års ålder till 90 procent i 90-årsåldern. Trots att nokturi inte är direkt farligt upplever många drabbade en försämrad livskvalitet då sömnen störs, vilket leder till både psykisk och fysisk påverkan. Det framgår bland annat av Netdoktors nokturirapport där över 3 000 patienter och 550 läkare, varav 60 procent allmänläkare svarade på frågor om nokturi. Påföljderna av nokturi bidrar till en hög sjukskrivningsfrekvens och betydande samhällskostnader.
– Meningen är att vattenkastningsbevär där noktri är en del av bilden ska skötas av primärvården. Orsakerna blandas ofta ihop men nokturi är ju ingen svår diagnostik. Börja med att kartlägga hur stort problemet är. Enklast är att skriva en miktionslista, säger Jan-Erik Damber.
Fler behandlingsalternativ
Studier har visat att andelen patienter med nokturi som det mest besvärande symtomet minskade med över 50 procent under långtidsbehandling. Jan-Erik Damber pekar även på en ständig utveckling av nya läkemedel. Trots det går många patienter obehandlade.
Enligt nokturirapporten är det vanligaste skälet till att inte söka hjälp att patienten inte känner till att nokturi kan behandlas. Närmare hälften av patienterna angav att de inte hade fått besked om vad deras nokturi berodde på, vilket torde vara huvudskälet till att 60 procent var missnöjda eller mycket missnöjda med hjälpen de fått.
Av rapportens analys framgår det att kunskapsbrister inom vården delvis kan ha sin förklaring i att nokturi är ett tillstånd som inte har någon självklar hemvist hos någon läkarspecialitet.
Patientfall
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
Nokturirapporten
Här kan du ta del av en rapport om nokturi. Rapporten består av inhämtat material från NetdoktorPro:s läkarutbildning om nokturi (Vadvetduomnokturi) samt Netdoktors upplysningskampanj om nokturi som vänder sig till allmänheten (Hardunokturi.se). Öppna rapporten om nokturi här.
-
Första besluten om nationell högspecialiserad vård
Nu har Socialstyrelsen klubbat igenom vilken specialistvård som ska centraliseras i Sverige. Det handlar om viss vård vid endometrios och trofoblastsjukdom, samt en avancerad form av kejsarsnitt. Exakt var i landet vården kommer placeras är ännu inte bestämt.
-
Linn, 35, väljer sterilisering framför andra preventivmetoder
Depression, minskad sexlust, viktuppgång och trötthet är några av de symtom som Linn Björkstrand fått av preventivmedel hon testat sedan tonåren. Nu väntar hon på sterilisering, en åtgärd hon velat göra sedan sex år tillbaka. – Jag känner att jag experimenterat färdigt ...
-
Vilken preventivmetod passar för Petra?
Småbarnsmamman Petra har bokat tid på gynekologmottagningen för att diskutera olika preventivmetoder. Tidigare erfarenheter om p-piller är negativ humörpåverkan, vilket gör att hon vill testa någon annan metod. Vilka är dina råd till Petra?
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever negativ humörpåverkan med depressiva symtom vid användning av kombinerad hormonell antikonception. Därför är det viktigt att beakta behovet av icke-hormonell antikonception.
-
Nattliga uppvaknanden - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
-
Uppdaterade behandlingsrekommendationer för kvinnor i klimakteriet
Läkemedelsverkets behandlingsrekommendation för hormonbehandling av kvinnor har uppdaterats.
-
Akut bäckeninfektion och salpingit
Akut bäckeninfektion är ofta resultatet av en uppåtstigande infektion från cervix. Det förkortas ofta PID – pelvic inflammatory disease – och innefattar endometrit, salpingit, parametrit, inflammation i äggstockarna, tuboovarialabscess och/eller peritonit i nedre del av buken.
-
Intrahepatisk kolestas under graviditet, ICP
Ett tillstånd som kännetecknas av reversibel kolestas med klåda under den andra eller tredje trimestern.