Expertens svar på frågor om myom

Myom är den vanligaste benigna tumören i bäckenet hos kvinnor. NetdoktorPros expert Kristina Gemzell Danielsson, överläkare och professor i gynekologi och obstetrik, svarade på läkarnas frågor om myom i en chatt den 10 mars.

Risken att drabbas av myom ökar drastiskt med stigande ålder, cirka 60 procent av kvinnorna som diagnostiseras är mellan 40 och 60 år.

– Myom orsakar vanligtvis inga symtom överhuvudtaget. Men vissa kvinnor får kraftiga blödningar från livmodern och smärtor som påminner om mensvärk. En del kan även få missfall eller bli infertila, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor i obstetrik och gynekologi vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet, samt överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Kristina Gemzell Danielsson svarade på frågor om myom i en chatt den 10 mars. Här kan du läsa alla frågor och svar.

  1. Rekommenderad behandling?

    Vilken behandling rekommenderas vid myom? Misstänker att man inte gör så många hysterektomier längre? Är farmakologisk terapi tillräcklig i normalfallet idag?

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Behandling beror på symptom, lokalisation, storlek, patientens ålder och barnönskan med mera. Idag börjar man ofta med farmakologisk behandling, framför allt vid rikliga blödningar, och sedan tas ställning till om operation behövs och vilken typ av operation.

  2. Malignitet i samband med myom

    Bra med chatt! När bör man misstänka malignitet (sarkom etc) i samband med myomutredning, dvs finns det några kliniska tecken som skiljer dessa diagnoser åt? Misstänker att det är först efter undersökning med UL (DT/MR?) som man får diagnosen – eller finns några biokemiska markörer? / Allmänläkare

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Vid snabbt växande \"myom\" och smärta ska man tänka till och göra utredning med UL/MR. Det finns inga etablerade biomarkörer.

  3. Varför inte bara operera?

    Hej Har en vän som har ett stort myom som hon tom kan känna utan på magen (är stor som en apelsin). Plus att hon har ca 15 andra mindre, hon har vansinnigt ont har tagit alla prover och röntgen man kan tänka sig. Tiden var bestämd för en operation men när hon väl kom dit så ville dom inte pga av blödningar. Så hon blev hemskickad för att äta tabletter för att minska storleken på myomen plus blödningarna. Är detta rätt? Ska hon verkligen behöva vänta i flera månader till för en operation när hon har så ont att hon knappt kan gå? Tacksam för svar

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Ja det låter riktigt att ge förbehandling inför operationen. Med behandlingen minskar man blödningarna, höjer hennes blodvärde och järndepåer vilket gör att operationen blir säkrare med mindre risk för komplikationer. Dessutom kan man eventuellt minska myomens storlek vilket också gör operationen lättare.

  4. Stort myom och vill bli gravid

    Hej! Jag är 42 år. Fick i sep. diagnosen stort myom och och blev rekommenderad hysterektomi. Hade provat i ett år att bli gravid och hade även kraftiga blödningar. Jag är inte särdeles intresserad av operationen. Har provat Esmya i tre, men myomet är för stort. Kan du hjälpa mig? Sedan jag fick min son för nio år sen har inte en dag gått som jag inte väntat på barn. Nu har jag hittat rätt man. Han är 33 år och har inga barn.

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Jag tycker att du ska söka gynekolog som är expert på myombehandling. Det finns andra kirurgiska behandlingar än att operera bort livmodern. Vilken behandling som blir aktuell beror på både storleken på myomet och var de sitter.

  5. Symtom från små myom?

    Hej! Skriver angående en kvinna -64. 1-para, 2 v efter partus blödning och man gjorde en VEX (i Ryssland), där man perforerade och när patient vaknade fick hon info om att hon var hysterektomerad. Har dock fortsatt haft mensblödningar, regelbundet fram till 2010. Dessutom appendektomerad via växelsnitt, ärrbråck med efterföljande nät i bukväggen. 2012 främre prolapsplastik + abrasio (pga små oregelbundna blödningar). Sökt senaste åren både i Sverige och vid hemlandet Ryssland pga mensvärk, som hon upplever kommer från uterus (som uppenbarligen finns kvar), samt små blodtillblandade flytningar som kommer och går. Har en normalstor uterus mätande cirka 7 x 4 cm i helhet med flera små myom i storleksklassen 1-1,5 cm. Ömmar över uterus vid palpation. Cytprov ua, tunt endometrium. Önskar själv hysterektomi pga både smärtor och blodtillblandade flytningar. Rekommenderad hysterektomi av läkare i Ryssland enligt patient. Har diskuterat med kollegor här då myomen är såpass små, är det rimligt att de kan förklara att patient har ont? Vi funderar på Esmya som ett första steg, för att se om det kan minska patients smärtor. Har du någon erfarenhet av Esmya vid behandling av små myom? Mvh Maria Forslund/ SU

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Hej, håller med. Låter inte som indikation för hysterektomi. Jag skulle prova Esmya, det kan ha effekt även på små myom.

  6. Ökar även bioidentiskt hormon cancerrisken?

    Hej! Läste om en studie i Lancet att risken för äggstockscancer ökar redan efter några få års användning. Min fråga är om det gäller även om man använder bioidentiskt hormon? Jag tar själv ProgesterAll (bioidentiskt progesteron, kräm) och Femarelle (fyto-SERM, soja). Kan jag ta dessa två preparat riskfritt i några år utan att ha mätt hormonnivåer osv? Jag har normala klimakteriebesvär och är i övrigt fullt frisk. Tar dock lågdos SSRI sedan många år. Tack på förhand! Mvh, Ingrid Lindmark (Lancetstudien: \"Menopausal hormone use and ovarian cancer risk: individual participant meta-analysis of 52 epidemiological studies\")

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Det finns inga data men troligt att effekten är den samma med bioidentiska hormon. Det är samma receptorer (mottagare) som aktiveras. Eventuellt kan man tänka sig mindre påverkan om hormonet bryts ner snabbare. Samma princip gäller som för annan hormonbehandling: att behandla vid symptom med lägsta effektiva dos.

  7. Myomablation

    Jag läste att myomablation tydligen testas på Akademiska nu, är det något som kommer att förändra myombehandlingen radikalt, tror du? Om jag förstod rätt, har metoden varit i bruk på andra håll i Europa sedan länge, varför testas den i Sverige först nu? Med vänlig hälsning!

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Det är dyrt att implementera ny behandling. Jag tror inte att den kommer att ändra behandlingen radikalt, men kan vara bra för vissa patienter. Det är bra att möjligheten kommer även till Sverige.

  8. Om myom och infertilitet

    Jag har just träffat en 35- årig kvinna med multipla myom varav ett stort som sitter i fundus och förvandlar nästan hela livmodern till ett stort myom. Kaviteten är svår att bedöma. Jag har beställt en MRI-undersökning. Hur är hennes chanser för graviditet? MVH Naima Ouahrani

    Kristina Gemzell Danielsson

    Kristina Gemzell Danielsson

    professor och överläkare i gynekologi, Karolinska institutet
    2 år sen

    Svårt att svara på utan bedömning av kaviteten. Men låter som om att hon borde behandlas innan graviditet kan bli aktuellt.


Annons
Annons
Annons
Annons