Fler fall av livmoderhalscancer trots fler cellprovtagningar

Deltagande i cellprovtagning har aldrig varit så högt i Sverige men trots det drabbas fler av livmoderhalscancer (cervixcancer). Det visar statistik från den senaste årsrapporten från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Allt fler svenska kvinnor väljer att genomgå cellprovtagning. Under 2016 deltog 82,4 procent av alla kvinnor i Sverige i åldrarna 23-60 år i cellprovtagningsprogrammet.

Samtidigt sker en regional ökning av antalet som diagnostiseras för livmoderhalscancer, som programmet är menat att förebygga. De senaste två åren har antalet fall av cervixcancer ökat med 20 procent. Ökningen är statistiskt säkerställd för sju landsting – Örebro, Blekinge, Värmland, Dalarna, Halland, Jönköping och Östergötland. Det är däremot ingen av de tre största landstingen som bidrar till ökningen.

De stora regionala skillnaderna antyder att orsaken kan vara associerad till det förebyggande programmet, vilket organiseras i varje landsting. Nu arbetar Nationellt Kvalitetsregister för Cervixcancerprevention med att försöka hitta förklaringarna till ökningen av cancerformen.

Annons
Annons

    Källor

  • Cancercentrum - http://www.cancercentrum.se/samverkan/om-oss/nyheter/2017/juni/rekordhogt-deltagande-inom-gynekologisk-cellprovskontroll/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons