Gener tros ligga bakom för tidiga födslar

Generna som styr graviditetslängd och sannolikheten för tidig födsel har identifierats i en ny studie på över 50 000 kvinnor. Studien beskrivs som ett vetenskapligt genombrott som öppnar vägen för bättre hälsa och överlevnad hos barn. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Bo Jacobsson, professor i obstetrik och gynekologi på institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin, och en av de två forskarna bakom studien, menar att deras fynd gör att man på sikt kan få bättre mediciner för att kunna förebygga förtidsbörd, eller sätta igång förlossningar.

Bo Jacobsson och hans forskarkollega Louis Mugila på University of Cincinnati är inte de första som försöker lösa den här frågan.

– Vi är många forskargrupper som har försökt med detta tidigare utan att hitta något. Det krävdes att vi kom upp i de här riktigt höga talen för att det skulle lyckas, säger Bo Jacobsson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons

Fyra gener avgörande

Närmare 50 000 kvinnors genetiska data och uppgifter om graviditetslängder har studerats. Kvinnorna har i huvudsak haft europeiskt ursprung och informationen har upplåtits av en av världens största aktörer inom DNA-tester för personligt bruk. Referensgruppen bestod i sin tur av närmare 9 000 kvinnor från Danmark, Finland och Norge.

Av studiens resultat framgår det att det finns fyra gener med tydlig koppling till graviditetslängd: EBF1, EEFSEC, AGTR2 och WNT4. Vanligt förekommande varianter av de tre första generna visade sig också ha avgörande inflytande på sannolikheten för förtidsbörd.

Att generna har de här funktionerna har inte tidigare kunnat klargöras. Däremot har man vetat att de är med och styr livmoderns utveckling, näringstillförseln till fostret och kontroll av blodcirkulationen.

Annons
Annons

– Våra fynd öppnar ett fönster mot bättre förståelse av hur mänsklig graviditetslängd styrs och varför en förlossning startar för tidigt. Det handlar inte så mycket om att förutsäga vem som ska få det ena eller det andra, nu gäller det att gå till labbänken och sätta igång med studier om hur det här exempelvis samverkar med olika miljöfaktorer. Både vi och Cincinnati har flera sådana på gång, säger Bo Jacobsson.

Läs studiens abstract här

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//gener-bakom-graviditetslangd-och-fortidsbord-identifierade.cid1514579

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons