Kan minska ångest hos patienter som får avvikande cellprovsvar

För att minska oro och nedstämdhet hos patienter som får ett avvikande provsvar vid gynekologiskt cellprov måste kommunikationen mellan sjukvårdspersonal och patient förbättras. Det visar Marie Rask, doktorand i vårdvetenskap, i sin avhandling.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det tydliga sambandet mellan humant papillomavirus (HPV) och livmoderhalscancer har lett till att screeningprogrammet övergår från cytologi till HPV-test som primärt screeningtest. Varje år får cirka 49 000 kvinnor ett avvikande gynekologiskt cellprovsvar och idag belastas sjukvården med samtal från oroliga kvinnor som vill ha förklaringar på vad provsvaret innebär.

– Resultaten i avhandlingen visade att kvinnorna inte var förberedda på att provsvaret kunde visa cellförändringar och inte förstod vad provsvaret innebar. Kvinnorna blev chockade och kände vemod och ångest, säger Marie Rask, doktorand vad Linnéuniversitetet.

Ångesten kunde kopplas till att patienterna associerade cellförändringar med cancer och rädsla att för att fertiliteten påverkas. I avhandlingen framgår det att kvinnorna inte hade fått den information från hälso- och sjukvårdspersonalen som de efterfrågat. Majoriteten rapporterade även en låg medvetenhet om HPV samt att ett muntligt provsvar skulle kunna minska ångesten.

Annons
Annons

Fler kommer få avvikande cellprovsvar

Faktum är att övergången från cytologi till HPV-test som primärt screeningtest kommer påverka landstingens infrastruktur och IT-system, vilket medför att allt fler kvinnor kommer att få ett avvikande gynekologiskt cellprovsvar som kräver uppföljning. Därför menar Marie Rask att forskning och utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal måste prioriteras samt att kommunikationen till patienterna måste optimeras.

Läs även: Självtest för HPV ökar andelen kvinnor som lämnar cellprov

Enligt avhandlingen kan den enskilda kvinnans ångest minimeras och sjukvårdens kostnader sparas om provsvarshanteringen utvecklas.

    Källor

  • Linnéuniversitetet - https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2017/bristande-information-skapar-angest-vid-avvikande-gynekologiskt-cellprovsvar/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons