Män mörkar förlossningsskräck

Mer än var tionde blivande pappa känner stark oro inför förlossningen – men det pratas inte särskilt ofta om män och förlossningsrelaterad rädsla, skriver Upsala Nya Tidning. Det visar en avhandling som forskaren och barnmorskan Carola Eriksson skrivit. Enligt henne är männen mest oroliga för att deras kvinnor ska dö eller skadas allvarligt under förlossningen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Mer än var tionde blivande pappa känner stark oro inför förlossningen – men det pratas inte särskilt ofta om män och förlossningsrelaterad rädsla, skriver Upsala Nya Tidning.
Det visar en avhandling som forskaren och barnmorskan Carola Eriksson skrivit. Enligt henne är männen mest oroliga för att deras kvinnor ska dö eller skadas allvarligt under förlossningen.

Hjälp och stöd finns att få om man känner sig rädd för förlossningen. Carola Eriksson tycker att man ska ta kontakt med någon på mödravårdcentralen eller på en så kallad Auroraverksamhet som ger stöd åt personer med förlossningsrädsla.

Annons
Annons

En ny uppsats från Linnéuniversitet som Bodil Christensen och Katia Dahl-Nordström skrivit visar att det hjälper.

– De män som har deltagit i någon sådan verksamhet var positiva och kände sig hjälpta. Jag tror att det kände att de blivit lyssnade på och att det fått tips och råd inför förlossningen, säger barnmorskan Bodil Christensen.

    Källor

  • Unt.se - http://www.unt.se/barnochforaldrar/man-morkar-radsla-for-forlossning-1883151.aspx

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons