Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nationella riktlinjer för endometrios

Nu kommer det glädjande nyheter för kvinnor som är drabbade av den ärftliga sjukdomen endometrios. Igår beslutade regeringen nämligen att ge pengar åt Socialstyrelsen i syfte att ta fram nationella riktlinjer för sjukdomen som kan orsaka svår smärta och leda till cancer. Beslutet fattades efter att allvarliga missförhållanden i sjukvården förts fram i ljuset.
Annons

Så gott som var tionde kvinna i fertil ålder är drabbad av den kroniska sjukdomen endometrios som innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan, vilket kan leda till inflammationer, smärta och svullnad som på sikt kan leda till äggstockscancer och infertilitet.

Under de senaste åren har flera expertläkare och patienter slagit larm om stora missförhållanden inom endometriosvården. Patienter vittnar om långa väntetider och okunskap bland läkare de mött. Många endometriospatienter har också känt sig nonchalerade och fått höra att det rör sig om mensvärk och psykiska problem. Idag kan det ta upp till 9 år innan en kvinna får sin diagnos, det rapporterar Sveriges Televison.

Nationella riktlinjer för endometriosvården

Annons
Annons

Men så igår beslutade regeringen beslutet att ge sex miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram nationella riktlinjer för endometriosvården. En tidigare förstudie som Socialstyrelsen gjort visar att kännedomen om sjukdomen är för låg inom vården och att allt för få patienter får komma till specialist.

– Det är helt uppenbart att endometriosvården behöver förbättras. Medvetenheten om sjukdomen måste öka och vi måste sprida riktlinjer om vad man ska göra för att behandla och möta människor som lider av endometrios, säger folkhälsominister Gabriel Wikström till SVT.

Gabriel Wikström (S) menar också att han tror att det tidigare funnits en norm inom sjukvården som går ut på att fokusera på män och mäns behov medan man på forskningsfronten inte ägnat sig lika mycket åt kvinnors sjukdomar och tillstånd.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT - http://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringsbeslut-det-blir-nationella-riktlinjer-for-endometrios

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.