Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Osunda livsstilsvanor vanligt bland kvinnor som försöker bli gravida

Livsstilsförändringar kan vara ett viktigt första steg för att öka chansen till graviditet och att få ett friskt barn. I en ny avhandling har forskaren Lana Salih Joelsson undersökt i vilken utsträckning rekommendationerna om livsstilsförändringar följs. Resultatet är oroande, menar hon.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-28

Annons

De skadliga konsekvenserna av osunda livsstilsfaktorer hos kvinnor som är eller försöker bli gravida är väletablerade. I vilken utsträckning följs rekommendationerna om livsstilsförändringar under den tid som de försöker att bli gravida och under tidig graviditet? Det har Lana Salih Joelsson, medicine doktor och läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, subspecialist i reproduktionsmedicin vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset, undersökt i sin avhandling.

Studien inkluderade 3 389 gravida kvinnor från 153 mödrahälsovårdsmottagningar och 468 icke-gravida subfertila kvinnor från 10 fertilitetsmottagningar i mellersta Sverige.

 

Annons
Annons

Minskad fertilitet

Det visade sig att 74 procent av de gravida kvinnorna skattade sina graviditeter som ganska eller mycket välplanerade. Ändå var det bara en tredjedel av alla gravida kvinnor som tog folsyra en månad före befruktningen. Vidare använde 17 procent tobak dagligen och 11 procent drack alkohol varje vecka.

Bland de icke-gravida kvinnorna använde 13,2 procent tobak dagligen, 13,6 procent drack mer än tre koppar kaffe per dag och 11,6 procent konsumerade mer än två glas alkohol per vecka, vilket inte rekommenderas. En tredjedel av dess kvinnor var dessutom överviktiga eller feta. Hos de som genomgick sin första IVF-behandlingscykel visade resultaten både en oberoende och en kumulativ effekt av rökning och BMI på antalet aspirerade oocyter och på andelen mogna oocyter som samlades vid behandlingen, särskilt bland kvinnor med låg ovarial reserv.

Lana Salih Joelsson beskriver resultaten som oroande. Samtidigt understryker hon att dessa negativa livsstilsfaktorer är lätta att upptäcka tidigt för att optimera fertiliteten och få ett friskt barn.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2018/03/Hog-prevalens-av-negativa-livsstilsvanor-hos-kvinnor-som-forsoker-bli-gravida/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.