Snusa under graviditeten lika illa som att röka

Snusets effekter under graviditeten har varit omdebatterade men en ny avhandling vid Karolinska Institutet visar att det medför lika stora risker som rökning. Detta gäller både dödföddhet, för tidig födsel, läpp-käk-gomspalt och andningsuppehåll i nyföddhetsperioden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Snus framhålls ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning och så kan det vara för den vuxne brukaren. Men nikotinet i snus har skadliga effekter på fostret. Unga kvinnor som börjar snusa är inte medvetna om hälsoriskerna för barnet med snusanvändning under graviditet, säger Anna Gunnerbeck vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Hon har nyligen disputerat med en doktorsavhandling om hur gravidas nikotinbruk påverkar fostren, vilken är baserad på uppgifterna i socialstyrelsens medicinska födelseregister. Till skillnad från cigaretter, som innehåller runt 4 000 substanser, innehåller snus nästan bara nikotin. Att basera forskningen på kvinnor som snusar ger därför unika kunskaper om just nikotinets skadeverkningar på fostret.

Enligt doktorsavhandlingen innehåller snus högre dos av nikotin än cigaretter och kan också nyttjas oftare. Resultatet visar att snusanvändning är kopplad till lika hög risk för dödföddhet, för tidig födsel, läpp-käk-gomspalt-missbildning eller andningsuppehåll i nyföddhetsperioden, som rökning.

Annons
Annons

Budskapet om snus måste nå ungdomar

Om mamman slutar snusa tidigt i graviditeten minskar däremot hälsorisken för fostret avsevärt, visar forskningen.

– Om man slutar snusa så fort man vet att man är gravid ökar inte risken för skador. Därför är det viktigt att vi når ungdomar med det hälsobudskapet. Helst innan de börjar använda tobak eftersom nikotin i snus, liksom cigaretter, är beroendeframkallande och väldigt svårt att sluta med, säger Anna Gunnerbeck.

Läs även: E-cigaretter som sluta-röka-metod testas

På Karolinska institutets hemsida lyfter de fram att resultaten är intressanta på en global nivå då e-cigaretter och nikotinplåster ofta marknadsförs som ett hälsosammare alternativ till rökning och användningen av e-cigaretter ökar i många länder.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/snus-lika-farligt-som-rokning-under-graviditet

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons