Minska dödligheten vid spridd bröstcancer - ny studie
Nu har de första studiedeltagarna – med spridd bröstcancer – rekryterats för att behandlas med kirurgi i hopp om att det ska hålla tillbaka sjukdomen.
Vid avancerad bröstcancer där dottertumörer har spridit sig utanför bröstets lokala lymfkörtlar har det varit omdiskuterat huruvida behandling med kirurgi är effektiv. För att undersöka saken närmare har en ny nationell studie inletts. Den omfattar kvinnor vars bröstcancer har spridit sig till levern. Idag överlever bara cirka hälften av dessa patienter efter tre år.
– Spridd bröstcancer har hög dödlighet och därför är det viktigt att undersöka alla behandlingar som kan tänkas hålla tillbaka sjukdomen, säger Oskar Hemmingsson, kirurg och forskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Onkologisk behandling med eller utan kirurgi
Efter cirka två år med förstudier och planering har de första deltagarna till studien Breclim, breast cancer liver metastases, rekryterats. Det gäller alltså patienter som tidigare har opererats för bröstcancer men sedan utvecklat begränsad spridning till levern.
Efter onkologisk behandling lottas patienterna till antingen fortsatt onkologisk behandling med cytostatika och hormonbehandling eller att få samma behandling men i kombination med kirurgiskt ingrepp i levern.
För att undersöka sjukdomsförloppet kommer de 200 patienter som studien planeras omfatta att följas under en treårsperiod.
Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Därefter hoppas forskarna kunna svara på om kirurgi bör rekommenderas när bröstcancern har spridit sig till levern.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
- Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/nationell-brostcancerstudie-startad-i-umea_9305624/
Källor
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Det är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Men med rätt kunskap kan risken för att utveckla hypotermi både påverkas och reduceras.
-
Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypote...
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
-
Narkosgas kan bidra till sämre njurfunktion efter operation
Sövning med gas kan vara en bidragande faktor till komplikationer hos patienter efter en operation. Det visar en klinisk studie från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
-
Perioperativ hypotermi
Perioperativ hypotermi definieras som en kärntemperatur på 36 grader eller lägre och påverkar kroppens alla organ. Risken för utveckling av hypotermi under operation är inte försumbar utan det finns flera riskfaktorer att ta hänsyn till.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.