Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Lungmedicin

Inflammationsmarkörer vid obstruktiva lungsjukdomar på agendan

Årets lungkongress European Respiratory Society, ERS, lockade många tusen läkare inom lungmedicin, pediatrik och allmänmedicin. Det råder ingen tvekan om att obstruktiva lungsjukdomar som astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) var ett hett ämne även i år.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-20

Inhalator, mask, cigaretter
Annons

Hallå där Anne Lindberg, överläkare i lungmedicin vid Lung- och allergimottagningen på Sunderby sjukhus, som var på plats under European Respiratory Society årliga kongress i Milano.

Varför är European Respiratory Society en viktig kongress för dig som läkare?

– Presentationerna på ERS har mycket att erbjuda både för den som är forskningsaktiv och kliniskt verksam inom området luftvägssjukdomar. Det programmet riktar sig både till lungspecialister, barnläkare och allmänläkare. Utbudet är oerhört brett, från molekylärgenetik till kliniska problem och workshops. I år var det cirka 22 000 delegater totalt, säger Anne Lindberg.

Annons
Annons

Vad stor i fokus i år?

– Det är sådan bredd att jag inte kan säga specifikt vad som stod i fokus. Mitt intresseområde rör framförallt epidemiologi och de obstruktiva lungsjukdomarna; KOL och astma samt allergi - varför jag särskilt bevakade presentationer inom dessa områden, säger hon.

Vilka föreläsningar/seminarium var du på? Några som stack ut?

– Jag var på symposier, seminarier och posterpresentationer med fokus på framförallt KOL men också astma- och allergi. Jag deltog också vid utbildningsaktiviteter om inflammationsmarkörer vid obstruktiva lungsjukdomar, säger hon.

Annons
Annons

Vad vill du säga till de som inte var där?

– För dem som inte hade möjlighet att åka på European Respiratory Society kommer det finnas möjlighet att delta på ett en-dagars-möte i Stockholm i november, "ERS Respiratory Update" med presentationer som berör KOL, astma, lungcancer, interstitiell lungsjukdom och infektionssjukdomar, avslutar Anne Lindberg.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från ERS (European Respiratory Society) årliga kongress? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.