Immunterapi alternativ behandling till cytostatika vid lungcancer
Den dödliga cancerformen som attackerar lungorna är en utmaning för sjukvården. Dels då den ofta har hunnit sprida sig innan den upptäcks. Patienterna behandlas i huvudsak med cytostatika men i en banbrytande studie jämförs metoden med två sorters immunstimulerande läkemedel. En behandling som exempelvis är effektiv mot malignt melanom.
– Ett syfte med den nya studien är att se om en kombination av två olika immunstimulerande läkemedel som första behandling ger bättre resultat än cytostatika mot metastaserad icke-småcellig lungcancer, säger Magnus Lindskog, läkare på onkologkliniken, ansvarig för studien på Akademiska sjukhuset.
Studien är först i sitt slag där två patientgrupper kommer få antingen standardbehandling med cytostatika eller immunterapi bestående av PD-L1-hämmare och CTLA-4-hämmare. Dessa läkemedel ”aktiverar” kroppens T-lymfocyter som i sin tur kan attackera metastaserna. Något som skulle innebära att bromsa sjukdomsförloppet samt öka livslängden hos patienterna.
Läs medicinsk översikt om lungcancer
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/cytostatika-och-immunterapi-jaemfoers-i-banbrytande-lungcancerstudie-1325632?utm_campaign=Subscription
Källor
-
Nu ska färre norrbottningar få lunginflammation
I väntan på ett nationellt beslut om att vaccinera riskgrupper mot pneumokocker har smittskyddsläkaren Anders Nystedt, tillsammans med kollegor, tagit saken i egna händer.
-
Allergipatienter som lider i onödan
Årets pollensäsong är intensiv och över tre miljoner svenskar riskerar att få symtom. Idag finns det bra hjälp att få men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi vid Södersjukhuset.
-
Två av tre osäkra på om de tillhör riskgruppen för lunginflammation
Av alla svenskar som drabbas av samhällsförvärvad pneumoni behöver 20–40 procent sjukhusvård. Något som i många fall skulle kunna förhindras men allmänhetens kunskap om sjukdomen är begränsad, enligt en ny undersökning.
-
Många misstolkar spirometrivärdet
Läkarna har koll på när spirometri ska göras men hur provresultatet ska tolkas är inte lika självklart. Många blandar till exempel ihop astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. Det visar resultatet från ett quiz på NetdoktorPro.
-
Astma
Ett tillstånd med akut och/eller kronisk inflammation av de nedre luftvägarna men majoriteten med astma har samtidigt engagemang av de övre luftvägarna (rinit).
-
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
KOL är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika sjukdomstillstånd i luftvägar och lungor som uttrycks olika starkt hos olika individer. Ofta finner man hos en och samma individ olika sjukdomsmönster lokaliserade till olika delar av en och samma lunga. I praktiken är rökning den dominerande orsaksfaktorn men även icke-rökare drabbas.
-
Checklista: Att tänka på när du misstänker kronisk hosta
Hosta är en av de vanligaste besöksorsakerna i öppenvården, oftast i samband med förkylning. Men cirka en miljon svenskar lider av kronisk hosta vilket kräver mer omfattande utredningar. NetdoktorPro har satt ihop en checklista som du kan använda när du misstänker att hostan är kronisk.
-
ERS 2017: Lungsjukdomar högt på agendan
Årets lungkongress European Respiratory Society lockade 22 000 läkare från olika länder. Det råder ingen tvekan om att obstruktiva lungsjukdomar som astma och KOL var ett hett ämne även i år.
1 Kommentarer
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu