Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientfall | Onkologi

Tidigare rökare med misstänkt lungcancer

Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-07 Uppdaterad den: 2021-10-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Annons

Varje år insjuknar omkring 4 000 svenskar i lungcancer. Det innebär att cancerformen är den sjätte vanligaste hos män och den fjärde vanligaste hos kvinnor. Samtidigt är lungcancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Detta gör det extra viktigt att vara observant i möten med patienter som löper en ökad risk för att drabbas.

I ett patientfall får du följa 62-åriga Katarina genom hennes vårdresa. Katarina har tidigare rökt men slutade för fem år sedan. Idag har hon en lindrig tablettbehandlad hypertoni samt en underhållsbehandling för astma.

Nyligen hade Katarina en övre luftvägsinfektion med långdragna besvär med astma och hosta och söker nu på akutmottagningen på ett länssjukhus eftersom hon sett strimmor av blod i upphostningarna.

Genom att följa patientfallet får du den senaste medicinska kunskapen om symtom, utredning och behandling vid lungcancer. Patientfallet är framtaget tillsammans med Anders Vikström, överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gå till patientfallet om lungcancer här >>

Fler patientfall

NetdoktorPro erbjuder ett flertal patientfall inom olika områden, alltifrån cancer och kirurgi till infektion och kardiologi med mera. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.


Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons