Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Varje år insjuknar omkring 4 000 svenskar i lungcancer. Det innebär att cancerformen är den sjätte vanligaste hos män och den fjärde vanligaste hos kvinnor. Samtidigt är lungcancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Detta gör det extra viktigt att vara observant i möten med patienter som löper en ökad risk för att drabbas.
I ett patientfall får du följa 62-åriga Katarina genom hennes vårdresa. Katarina har tidigare rökt men slutade för fem år sedan. Idag har hon en lindrig tablettbehandlad hypertoni samt en underhållsbehandling för astma.
Nyligen hade Katarina en övre luftvägsinfektion med långdragna besvär med astma och hosta och söker nu på akutmottagningen på ett länssjukhus eftersom hon sett strimmor av blod i upphostningarna.
Genom att följa patientfallet får du den senaste medicinska kunskapen om symtom, utredning och behandling vid lungcancer. Patientfallet är framtaget tillsammans med Anders Vikström, överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
Gå till patientfallet om lungcancer här >>
Fler patientfall
NetdoktorPro erbjuder ett flertal patientfall inom olika områden, alltifrån cancer och kirurgi till infektion och kardiologi med mera. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ojämlika förutsättningar att upptäcka bröstcancer
I socialstyrelsens utvärdering av bröstcancerscreening, som för första gången gjorts i Sverige konstaterar man nu stora skillnader mellan regionerna. Både i hur många som erbjuds screening och tiden mellan undersökningarna.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.