Tidigare rökare med misstänkt lungcancer
Patientfall | Onkologi

Tidigare rökare med misstänkt lungcancer

Förskoleläraren Katarina, 62 år, behandlas idag för lindrig hypertoni och astma. Nu söker hon akut vård för en övre luftvägsinfektion då hon sett strimmor av blod i upphostningarna. Finns det skäl för att misstänka lungcancer?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Varje år insjuknar omkring 4 000 svenskar i lungcancer. Det innebär att cancerformen är den sjätte vanligaste hos män och den fjärde vanligaste hos kvinnor. Samtidigt är lungcancer den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Detta gör det extra viktigt att vara observant i möten med patienter som löper en ökad risk för att drabbas.

Vidare har alternativen bland cancerbehandlingar blivit allt fler under de senaste åren. Till exempel ses immunterapi alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av onkologiska behandlingar.

Genom att följa patientfallet om Katarina får du den senaste medicinska kunskapen om lungcancer och dess behandlingsformer. Patientfallet är framtaget tillsammans med Anders Vikström, överläkare vid Lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gå till patientfallet om lungcancer här >>

Fler patientfall om cancer

NetdoktorPro erbjuder fler patientfall inom området onkologi, exempelvis om follikulära lymfom och skelettmetastaser, men även inom en rad andra medicinska områden. Här hittar du samtliga patientfall och fler är på väg.

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons