Nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom
De nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom syftar till att möta den ökande psykiska ohälsan och se till att de drabbade får rätt behandling i ett tidigt skede. Riktlinjerna ger rekommendationer om åtgärder för såväl barn och ungdomar som vuxna.
Läs de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom här.
Nästan en tredjedel av befolkningen insjuknar någon gång under livet i depression och omkring en fjärdedel drabbas av ångestsyndrom. De som inte får rätt behandling i tid riskerar långvarig sjukdom med återinsjuknande men även risken för suicid ökar. Tidig upptäckt och effektiv behandling inom primärvården förväntas minska patientens lidande, behovet av sluten vård och är kostnadseffektivt ur ett samhällsperspektiv, till exempel då det minskar sjukskrivningar.
Tillgången till psykologisk behandling i dagens hälso- och sjukvård motsvarar inte behovet, enligt Socialstyrelsen. I riktlinjerna framgår det att samtliga personer med lindriga och medelsvåra tillstånd av depression och ångestsyndrom ska erbjudas psykologisk behandling.
Detta är slutversionen av de reviderade riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom från 2010 och ersätter alltså dessa.
-
Depression
Det mest typiska symtomet för depression är sänkt grundstämning och glädjelöshet. Siffror på hur vanlig depression är uppskattas till 15–20 procent av befolkningen när det gäller livstidsrisk.
-
Lär dig känna igen patienter med riskbeteende för hepatit C-smitta
Kunskapen om risktagande och möjlighet till behandling för hepatit C är otillräcklig på flera håll inom vården.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Otillräcklig vård av hepatit C vid injektionsmissbruk
För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Depression
-
Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa
Att vara föräldraledig har visat sig vara ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. Effekten verkar dessutom finnas kvar längre fram i livet – främst bland mammor. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet.