Nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom
De nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom syftar till att möta den ökande psykiska ohälsan och se till att de drabbade får rätt behandling i ett tidigt skede. Riktlinjerna ger rekommendationer om åtgärder för såväl barn och ungdomar som vuxna.
Läs de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom här.
Nästan en tredjedel av befolkningen insjuknar någon gång under livet i depression och omkring en fjärdedel drabbas av ångestsyndrom. De som inte får rätt behandling i tid riskerar långvarig sjukdom med återinsjuknande men även risken för suicid ökar. Tidig upptäckt och effektiv behandling inom primärvården förväntas minska patientens lidande, behovet av sluten vård och är kostnadseffektivt ur ett samhällsperspektiv, till exempel då det minskar sjukskrivningar.
Tillgången till psykologisk behandling i dagens hälso- och sjukvård motsvarar inte behovet, enligt Socialstyrelsen. I riktlinjerna framgår det att samtliga personer med lindriga och medelsvåra tillstånd av depression och ångestsyndrom ska erbjudas psykologisk behandling.
Detta är slutversionen av de reviderade riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom från 2010 och ersätter alltså dessa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Så minskar du stressen under ledigheten
Semester och ledighet väntar runt knuten, men den efterlängtade ledigheten kan hos många störas av stress och press. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Psykossjukdomar
Årligen drabbas cirka 23 personer per 100 000 innevånare i någon psykossjukdom, vilka omfattar schizofreni, den vanligaste psykossjukdomen, vanföreställningssyndrom, schizoaffektiv psykos och kort reaktiv psykos.
-
ADHD behandlas i större utsträckning idag
Vi ställer några frågor till vår expert Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Somatoforma syndrom
Somatisering föreligger när psykologiskt eller emotionellt obehag manifesterar sig i form av fysiska symtom som inte kan förklaras medicinskt.
-
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, är ett tillstånd som kan uppstå efter allvarliga eller långvariga psykiska trauman som olyckor, krig, katastrofer och övergrepp.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu