Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Reumatologi

Fullt på seminarierna om psoriasisartrit

I juni hölls den årliga kongressen Eular, European League Against Rheumatism, där såväl vårdpersonal som forskare och patienter samlades. Omkring 14 000 delegater från mer än 120 länder besökte kongressen för att ta del av seminarier, posters och föreläsningar. En av dem var Kristina Söderlund, politisk sakkunnig på Reumatikerförbundet, och hon berättar att psoriasisartrit tog en stor plats på Eular.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-04

Annons

Vad skulle du säga är syftet med Eular?

– Det är kongressen där professionen möts och framför allt forskare. Vi vill vara uppdaterade på den senaste forskningen och utbyta erfarenheter med andra runt om i Europa. Det tas alltid upp områden där det börjar hända saker, säger Kristina Söderlund.

På vilket sätt har du stött på psoriasis i ditt jobb?

– Det som är anmärkningsvärt är att jag har stött på det mycket senaste året. Många patienter är med i både psoriasisförbundet och reumatikerförbundet. Det talas mycket om hur patienterna har det i vården och det är ett område som vi bör och kommer att fokusera på, säger hon.

Vad stod i fokus på seminarierna om psoriasisartrit?

Annons
Annons

– Det var fullt och vi fick inte plats i år, så brukar det inte vara. Psoriasisartrit stack ut i år med nya behandlingsmetoder och ny diagnostik. Bland annat bilddiagnostik där man med hjälp av olika metoder och bilder visar hur sjukdomen ser ut och har utvecklats. Ultraljud och MR-kameror är exempel på det. Ledpåverkan kan vara svårt att se men med nya metoder är det möjligt då färger i bilderna talar om hur mycket inflammation som pågår, säger hon.

Hur kan man förbättra vården för dessa patienter?

– Där handlar det om hur man kan hitta system kring samarbete mellan kliniker. Det har precis startat en specialistklinik inom reumatologi i Stockholm på Sabbatsbergs sjukhus. Där ska mycket av den nya tekniken till exempel användas. Det går inte att göra dubbla besök utan dermatologer och reumatologer måste samverka och organisera sitt arbete. Det är ett nytt sätt att tänka och arbetssättet måste ändras för att det inte ska bli för dyrt. I Almedalen kommer vi ha ett antal seminarium om detta, säger hon.

Vad skulle du vilja säga till vårdpersonal som möter patienter med psoriasis och artrit i sitt arbete?

– Lära sig förstå, involvera patienten i högre grad och möts halvvägs om det går. Följsamhet fungerar ganska dåligt generellt och det måste bli bättre. Fast vårdkontakt är viktigt och det talades det också om på Eular, avslutar Kristina Söderlund.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons